Αρχική Επιστήμη Αποκαλύφθηκε με τη συμβολή Έλληνα το 500 ετών μυστήριο του Πύργου της...

Αποκαλύφθηκε με τη συμβολή Έλληνα το 500 ετών μυστήριο του Πύργου της Πίζας

0
πιζα
Διαφήμιση

Γιατί ο Πύργος της Πίζας επέζησε από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή από τον μεσαίωνα; Πρόκειται για μια μακρόχρονη ερώτηση που προκάλεσε τη μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας 16 μηχανικών, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου Έλληνα ειδικού στον τομέα της μηχανικής σεισμών και της αλληλεπίδρασης του εδάφους του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Ο καθηγητής Γιώργος Μυλωνάκης, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μπρίστολ, προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια 16μελή ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Camillo Nuti στο πανεπιστήμιο Roma Tre, για να εξερευνήσει αυτό το μυστήριο του Πύργου της Πίζας, το οποίο έχει προβληματίσει τους μηχανικούς εδώ και πολλά χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι κυρτώνει ακανόνιστα σε γωνία πέντε μοιρών, οδηγώντας σε μια μετατόπιση στην κορυφή πάνω από πέντε μέτρα, ο πύργος ύψους 58 μέτρων κατάφερε να επιβιώσει, χωρίς ζημιές, τουλάχιστον τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή από το 1280.

Δεδομένης της ευπάθειας της δομής, η οποία ελάχιστα καταφέρνει να σταθεί κατακόρυφα, αναμενόταν να υποστεί σοβαρές ζημιές ή ακόμη και να καταρρεύσει εξαιτίας της μέτριας σεισμικής δραστηριότητας. Παραδόξως, αυτό δεν έχει συμβεί και αυτό εδώ και πολύ καιρό έχει αναχθεί σε μυστήριο από τους μηχανικούς.

Αφού μελέτησε τις διαθέσιμες σεισμολογικές, γεωτεχνικές και δομικές πληροφορίες, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβίωση του Πύργου μπορεί να αποδοθεί σε ένα φαινόμενο γνωστό ως δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-δομής (DSSI).

Το σημαντικό ύψος και ακαμψία του Πύργου σε συνδυασμό με την απαλότητα του εδάφους θεμελίωσης, προκαλεί την ουσιαστική τροποποίηση των δονητικών χαρακτηριστικών της δομής, με τέτοιο τρόπο ώστε ο Πύργος να μην δονείται παρόμοια με σεισμική κίνηση εδάφους. Αυτό ήταν το κλειδί για την επιβίωσή του. Ο μοναδικός συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών δίνει στον Πύργο της Πίζας το παγκόσμιο ρεκόρ με τα αποτελέσματα του DSSI.

Ο Καθηγητής Μυλωνάκης, Πρόεδρος της Γεωτεχνικής και της Αλληλεπίδρασης της Δομής του Γεωπονικού Τομέα και ο Επικεφαλής της Ερευνητικής ομάδας Σεισμού και Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: “Είναι ειρωνικό, αλλά το ίδιο έδαφος που προκάλεσε την κλυδωνισμένη αστάθεια και έφερε τον Πύργο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το ίδιο έδαφος βοήθησε να επιβιώσει από τα σεισμικά γεγονότα”.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε διεθνή εργαστήρια και θα ανακοινωθούν επισήμως στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα (18-21 Ιουνίου 2018).

Διαφήμιση