Αρχική Αφιερώματα ΕΛΤΑ: Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας»

ΕΛΤΑ: Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας»

0
image003
Διαφήμιση

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναδεικνύουν τον 1ο Παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Μέλισσας με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας».

image002

Η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας» αποτέλεσε το κίνητρο της έκδοσης γραμματοσήμων που υπενθυμίζουν τον κομβικό ρόλο των μελισσών στη βιώσιμη ανάπτυξη, ευαισθητοποιώντας για τον φθίνοντα αριθμό τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε πρόσφατα την πλήρη απαγόρευση τριών εντομοκτόνων νεονικοτινοειδών που σκοτώνουν τις μέλισσες. Η απαγόρευση υπερψηφίστηκε από τη χώρα μας και αφορά όλες τις καλλιέργειες-χρήσεις.

image005

Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης αποδεικνύουν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών και άλλων επικονιαστών έχουν μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας: εντατική γεωργία, ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και ρύπανση από τα απόβλητα.

Σήμερα, το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες.

image006

Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται παγκοσμίως  σε 265 δις Ευρώ το χρόνο.

Η Αναμνηστική Σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» κυκλοφορεί στις 20 Μαΐου 2018 και η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τον Μελισσοκομικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί» την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 στο Plaza Resort Hotel στην Ανάβυσσο (52ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, Παραλία Αναβύσσου)

image004

Διαφήμιση