Αρχική Ειδήσεις Έλληνες Ακαδημαϊκοί λένε ΟΧΙ στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Τουρκίας

Έλληνες Ακαδημαϊκοί λένε ΟΧΙ στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Τουρκίας

0
ΑΚΟΥΓΙΟΥ 1
Διαφήμιση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα η απόφαση να λειτουργήσουν οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, στο Ακούγιου. Η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και με δεδομένες τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια προηγμένης τεχνολογικά της Ιαπωνίας, υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, αφού η κατασκευή των αντιδραστήρων συνολικής αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε να κατασκευασθεί κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Για το λόγο αυτό, δεκαοκτώ διακεκριμένοι Έλληνες Ακαδημαϊκοί υπογράφουν το παρακάτω κείμενο για την επικινδυνότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία.

“Στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο Ερντογάν έκλεισε και η Συμφωνία για την εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων  1200 MegaWatt ο καθένας, στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας  απέναντι  από την Κύπρο. Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023, ενώ οι άλλοι τρείς το 2025.Την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου έχει αναλάβει ο ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosatom. H Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει δέκα πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2030. Επισημαίνονται οι βασικότεροι κίνδυνοι από την λειτουργία των αντιδραστήρων στο Ακούγιου:

Α. Έχει επανειλημμένα αναφερθεί από  διακεκριμένους Τούρκους, Ελληνες, Αμερικανούς και άλλους διεθνούς κύρους σεισμολόγους ότι το Ακούγιου βρίσκεται επάνω σε σεισμική περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί  ένας πυρηνικός αντιδραστήρας. Το Ακούγιου βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας εβδομήντα χιλιόμετρα από την Κύπρο και διακόσια πενήντα χιλιόμετρα από το Καστελόριζο.

Β. Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού, είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους, όπως στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986, σύμφωνα με μελέτες Καναδών επιστημόνων, θα προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων σεΙταλία, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Το  Αιγαίο Πέλαγος  θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια  και η Ελλάδα θα μολυνθεί μέχρι και εκατό φορές περισσότερο από άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Γ. Από την λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ. ουράνιο) υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία συχνά μεταφέρονται δια θαλάσσης και σε περίπτωση ναυαγίου το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί με ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.

Δ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα τα οποία εκπέμπουν ισχυρή ραδιενέργεια για χιλιάδες χρόνια και για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ασφαλής τρόπος διάθεσης των. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο 19 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ υπέγραψαν διακήρυξη περί μη εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων λέγοντας χαρακτηριστικά «..αρνούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ραδιενεργά μολυσμένο περιβάλλον».

Ε. Μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986, κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν εγκαταστάθηκε ούτε στην Ευρώπη ούτε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

ΣΤ. Η εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων αποτέλεσε για κάποιες χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, το πρώτο στάδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος σε κάποια φάση  και η Τουρκία  να θελήσει να γίνει πυρηνική δύναμη.

Epson Connect Site 640x364

Ζ. Η Τουρκία είναι μια χώρα με χαμηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στα πυρηνικά. Υποχρεωτικά για σαράντα εννέα χρόνια, όπως προβλέπει και η Συμφωνία, η Τουρκία θα παραμένει εξαρτημένη από την Ρωσία τόσο όσον αφορά το πυρηνικό καύσιμο, όσο και την πυρηνική τεχνολογία.

Η. Με δεδομένη την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, η περίπτωση δολιοφθοράς από ομάδες ακτιβιστών δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Θ. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει:

  1. Η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.
  2. Η Επιστημονική Κοινότητα της χώρας να κινητοποιήσει τις επιστημονικές ενώσεις διεθνώς και οι Οικολογικές Οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού να δραστηριοποιηθούν για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου”.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ: 

  1. Νίκος Κατσαρός, π .Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
  2. Χρήστος Γουδής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών (1981-2014) και Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2001-2012).
  3. Στράτος Θεοδόσιου, Αστροφυσικός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Μέλος του Σώματος Ομότιμων καθηγητών ΕΚΠΑ
  4. Μιλτιάδης Καραγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  5. Κωνστ. Μακρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος της 20μελούς Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ
  6. Παύλος Ν. Δημοτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πυρηνικής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών.
  7. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  8. Παναγιώτης Φιλντίσης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Στέλεχος της Εκπαίδευσης.
  9. Μιχάηλ Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος ΕΚΠΑ, Διεθυντής Έδρας & Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση και Εκπαίδευση  Αειφόρου Ανάπτυξης στην Μεσόγειο. ΕΚΠΑ. Πρόεδρος του MIO-ECSDE( Μεσογειακού Γραφείου Πληροφορισης για το  Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη)
  10. Ανδρέας Κ. Θεοφίλου, Πυρηνικός Φυσικός, τ. διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του εργαστηρίου πυρηνικής σύντηξης (JET) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  11. Παναγιώτης Απ. Σίσκος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  12. Κώστας Κασσιός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αρχιτ. Τοπίου-Δασολόγος, Ελληνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  13. Ανδρέας Γιανουλόπουλος, Ιατρός πνευμονολόγος-καρδιολόγος.
  14. .Γιώργος Βασιλικιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  15. Τάσος Κατσάνος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας, Πολυτεχνείο Κρήτης.
  16. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος, Δ/ντής Ερευνών Σεισμολογίας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  17. Αθανάσιος Γ. Κουτσόγελος, Καθηγητής Βιο-ανόργανης Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  18. Σπυρίδων Ραψομανίκης, Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης .

 

Διαφήμιση