Αρχική Καταστροφές Δημιουργείται ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας για μεγάλες καταστροφές

Δημιουργείται ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας για μεγάλες καταστροφές

0
καταστροφές
Διαφήμιση

Την Έκθεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως καναντέρ και ελικόπτερα, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Σημαντικές οι ωφέλειες για την Ελλάδα.

Η Έκθεση προβλέπει τη δημιουργία του rescEU, μία δεξαμενής δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα βοηθούν τα κράτη – μέλη στην αντιμετώπιση φυσικών και μη καταστροφών όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, προσφυγικές κρίσεις και επείγουσες καταστάσεις υγείας.

Έχοντας την εμπειρία από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, και λόγω και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στα κράτη – μέλη, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης όπως Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν δύναται να παράσχει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της πρόληψης, με την ενίσχυση των μέτρων που πρέπει να λάβουν τα κράτη – μέλη για να είναι έτοιμα, καθώς και τη διάθεση ειδικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.

Ο συμμετέχων από πλευράς η Σοσιαλιστική Ομάδα ευρωβουλευτής κ.Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ε”ίναι μία ευκαιρία να προετοιμαστούμε και για μελλοντικούς κινδύνους.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε επείγουσες υγειονομικές καταστάσεις, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απέδειξαν ότι σε ακραίες καταστάσεις οι εθνικές δυνατότητες δεν είναι αρκετές. Θέλουμε το rescEU να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μείζονες κρίσεις”.

 

 

Διαφήμιση