Αρχική Ενέργεια Ανησυχία για τον πλωτό πυρηνικό σταθμό που στέλνει η Ρωσία στον Αρκτικό...

Ανησυχία για τον πλωτό πυρηνικό σταθμό που στέλνει η Ρωσία στον Αρκτικό Ωκεανό

0
Το Ακαντέμικ Λομονοσόφ, πηγή: Aleksandr Galperin / Sputnik

Η κατασκευή του πλωτού πυρηνικού σταθμό για την παραγωγή ενέργειας στην Βαλτική Θάλασσα έχει ολοκληρωθεί και πλέον η Ρωσία την στέλνει στην αρκτική πόλη Πεβέκ.

Η μονάδα ισχύος 70 μεγαβάτ ονομάζεται Ακαντέμικ Λομονοσόφ, θα ταξιδέψει βόρεια γύρω από τη Νορβηγία ως την αρκτική πόλη Πεβέκ, και θα παράσχει τελικά ενέργεια για περίπου 100.000 ανθρώπους.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την Greenpeace να κάνει λόγο για «πυρηνικό Τιτανικό».

Ο ειδικός πυρηνικής ενέργειας της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Γιαν Χάβερκαμπ σχολίασε ότι «πυρηνικοί αντιδραστήρες που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό αποτελούν μια συγκλονιστικά προφανή απειλή για το εύθραυστο περιβάλλον που βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση από την κλιματική αλλαγή».

Καθησυχάζει η Rosatom

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom κατασκεύασε τον πλωτό σταθμό, μετά από εργασίες ετών. Η μονάδα αποτελείται από δύο αντιδραστήρες και ρυμουλκείται από δύο σκάφη.

Ο Ακαντέμικ Λομονοσόφ θα αντικαταστήσει τον πυρηνικό σταθμό Μπιλιμπίνο, που κατασκευάστηκε το 1974, και τον σταθμό θερμικής ενέργειας Τσαουνσκάγια, ηλικίας 70 ετών. Ο Μπιλιμπίνο ήταν κάποτε ο βορειότερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο και ο νέος σταθμός θα διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο όταν ξεκινήσει λειτουργία.

Στο Πεβέκ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή υποδομών στην ακτή. Η αποβάθρα, οι υδραυλικές κατασκευές και άλλα κτίρια σημαντικά για την πρόσδεση θα είναι έτοιμα όταν καταφτάσει ο Ακαντέμικ Λομονοσόφ.

Η μονάδα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε απομακρυσμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παράκτιες πόλεις και υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Rosatom, οι πυρηνικές διεργασίες στο πλωτό σταθμό «πληρούν όλες τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και δεν αποτελούν απειλή για το περιβάλλον». Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ομάδες δεν είναι ικανοποιημένες και επισημαίνουν ότι πλωτή μονάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τσουνάμι και κυκλώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν πλωτό πυρηνικό σταθμό μεταξύ 1968 και 1975 στον Παναμά, που τροφοδοτούσε κοντινές κοινότητες και το στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here