Αρχική Καταστροφές Αγώνες ταχύτητας σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας!

Αγώνες ταχύτητας σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας!

0
θαλάσσιας χελώνας
Διαφήμιση

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσυκλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

Οι διοργανωτές των αγώνων ταχύτητας υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους τα σημεία της διαδρομής τους εντός της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών, σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από γενικές αλλά και ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο οικοσύστημα με αμμόλοφους που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Η πρώτη φωλιά για φέτος καταγράφηκε στην περιοχή στις 13 Μαΐου 2018 όπου κατά την οριοθέτηση και σηματοδότησή της από ομάδα εθελοντών που ακολούθησε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μοτοσυκλέτες που περνούσαν κυριολεκτικά ανάμεσά τους.

Η διοργανώτρια εταιρία Hellas Rally, επικαλείται ότι έχει λάβει σχετική έγκριση χρήσης της εν λόγω προστατευόμενης παραλίας από την αρμόδια περιφέρεια, το δασαρχείο, καθώς και από την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας, η οποία παρά την κλήση τους από κατοίκους και στελέχη του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, καθώς και κίνδυνο για τους επισκέπτες της παραλίας.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με το υπ.αριθ. 28352/24.05.2018 έγγραφό του προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και Ηλείας, ζητά να διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα σχετικά. Επιπρόσθετα, με το υπ.αριθ. 28349/23.05.2018 έγγραφό του προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητά την κατεπείγουσα ανάκληση των εγκρίσεων και αδειών εκτέλεσης των αγώνων ταχύτητας μοτοσυκλέτας της HELLAS RALLY στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη ζητά την άμεση εξαίρεση της συγκεκριμένης προστατευόμενης παραλίας από τη διαδρομή τωρινών ή μελλοντικών αγώνων και ζητά να μάθει αν θα υπάρξουν κυρώσεις στους υπαίτιους που έδωσαν τις σχετικές άδειες καταπατώντας τη νομοθεσία.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, καθώς και κίνδυνο για τους επισκέπτες της παραλίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπισκεφθείτε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρέα με τον τετράποδο φίλο σας
Επόμενο άρθροΣεισμική δόνηση κοντά στην Καλαμάτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ