Αρχική Αφιερώματα Tips διατροφής για το τραπέζι του Πάσχα

Tips διατροφής για το τραπέζι του Πάσχα

0

Όσο η νηστεία φτάνει προς το τέλος της, τόσο μεγαλώνει η προσμονή σας για το πολυπόθητο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα. Αναρωτιέστε, ωστόσο, αν υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τα αγαπημένα σας εδέσματα, αποφεύγοντας όσο γίνεται τις δυσάρεστες συνέπειες που αφορούν στο βάρος αλλά και την υγεία σας;

της Κωνσταντίνας Καρασούλη

Η απάντηση είναι: ναι υπάρχει τρόπος. Εφαρμόστε έξυπνα tips διατροφής τη μέρα της Λαμπρής και σίγουρα θα τα πάτε… λαμπρά!

Κωνσταντίνα Καρασούλη
Κωνσταντίνα Καρασούλη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος- MSc με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό λίγο αλλά καλό και θρεπτικό. Μια ωραία ιδέα είναι 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά ή 1 ποτήρι 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι με 1 λεπτή φέτα τσουρέκι ή 1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές με 2 πασχαλινά κουλουράκια.

Αν νιώθετε ότι ο οβελίας αργεί να πάρει «στροφές» και δεν θα είναι έτοιμος στην ώρα του, καταναλώστε ένα ενδιάμεσο σνακ 2-3 ώρες μετά το πρωινό. Μερικές φράουλες με 1-2 κουταλιές γιαούρτι θα κρατήσουν το μεταβολισμό σας σε λειτουργία και θα σας «φρενάρουν» από το ακατάσχετο τσιμπολόγημα γύρω από τα εδέσματα που ετοιμάζετε.

Στο τραπέζι της Λαμπρής δείξτε την ανάλογη ψυχραιμία. Ναι μπορείτε! Επιλέξτε τις γεύσεις που πραγματικά σας αρέσουν και μην αναλωθείτε στο να δοκιμάσετε τα πάντα, φορτώνοντας με περιττές θερμίδες τον οργανισμό σας.

Ανάμεσα στα «παραδοσιακά» κατσικάκι, αρνάκι και κοκορέτσι προτιμήστε το πρώτο, μια που περιέχει τα λιγότερα λιπαρά, άρα και θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ωστόσο, επειδή και εδώ το μέγεθος μετράει, προσέξτε ώστε η ποσότητα του κρέατος να μην ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σας. Στη συνέχεια, χωρίστε νοερά το πιάτο στα δύο, σερβίροντας στο ένα μέρος μια γενναιόδωρη ποσότητα φρέσκιας σαλάτας και στο άλλο το κρέας που θα επιλέξετε και λίγες πατάτες ή ρύζι.

Προτιμήστε να αποφύγετε τα τυριά, τις αλοιφές όπως ρώσικη, τυροσαλάτα κτλ, το ψωμί και τα αυγά. Ήδη τα κρεατικά του πασχαλινού τραπεζιού είναι «φορτωμένα» με αρκετές θερμίδες και λιπαρά, που από μόνα τους αρκούν.

Το αλκοόλ είθισται να συνοδεύει τη συγκεκριμένη ημέρα. Βάλτε μέτρο και μείνετε πιστοί στις συστάσεις που μιλούν για ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες.

Αν το επιδόρπιο «περνάει από τα χεράκια σας», προτιμήστε να φτιάξετε κάτι ελαφρύ και δροσερό, όπως ένα γιαουρτογλυκό με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ζελατίνη και κομμάτια φρούτων εποχής. Θυμηθείτε ότι μία-δύο κουταλιές είναι αρκετές για να σας γλυκάνουν.

Το βράδυ «ρίξτε τους τόνους» και επιλέξτε κάτι ελαφρύ, όπως σαλάτα με 1 βραστό αυγό και φρυγανιά ή 1 μπολ γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Τέλος, αφιερώστε λίγη ώρα για σωματική άσκηση εκείνη την ημέρα. Με τη βοήθεια του «καιρού»… μπορείτε να παίξετε μπάλα μαζί με τα παιδιά σας, να κάνετε ένα περίπατο ή μια βόλτα με τα ποδήλατα στη φύση ή ακόμη και να χορέψετε. Άλλωστε είναι γιορτή και η παράδοση το επιβάλλει.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here