Αρχική Ευζωία Ίδρυμα Ευγενίδου: Αφιέρωμα στην “εξερεύνηση του Διαστήματος”

Ίδρυμα Ευγενίδου: Αφιέρωμα στην “εξερεύνηση του Διαστήματος”

0
2

Αφιέρωμα με κεντρικό τίτλο «Η εξερεύνηση του Διαστήματος» πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 με αφορμή την έναρξη της διοργάνωσης «Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και παρουσιάζει με τρόπο απλό, ευχάριστο και επιστημονικό, τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος, αποσκοπώντας να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να εμπλακούν επιστημονικά και επαγγελματικά, με συναφείς τομείς.

Πρσκεκλημένη ομιλίτρια θα είναι η Αμερικανίδααστροναύτης της NASA, Marsha Ivins, ενώ θα γίνει προβολή της ψηφιακής παράστασης “Το μέλλον στο διάστημα” στο νέο ψηφιακό πλανητάριο.

Επίσης, στη Βιβλιοθήκη και Εργαστήριο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα διεξαχθεί το εργαστήριο «Από τις λέξεις… στα κόμικς».

Αναλυτικά:

Ομιλία: «H ιστορία των επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων» Ώρα: 18:30,  στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

files

Επίσημη ομιλήτρια του αφιερώματος είναι η Αμερικανίδα Αστροναύτης, Πιλότος και Μηχανικός Marsha Ivins, η οποία έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η Αμερικανίδα Αστροναύτης θα μυήσει το κοινό στην ιστορία των επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων και θα μιλήσει για την ιδέα  της πρώτης διαστημικής αποστολής αλλά και την σημερινή συνεργασία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Θα μοιραστεί την μοναδική εμπειρία να απομακρύνεσαι από τον…. Πλανήτη μας και να ταξιδεύεις στο Διάστημα και θα περιγράψει στο κοινό την ζωή σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα.

Τέλος θα μας εξηγήσει τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος/κάποια Αστροναύτης και θα εμπνεύσει τους νέους και τις νέες, ώστε να κυνηγήσουν το όνειρό τους να «κατακτήσουν» το Διάστημα!

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου και από τις 17:30 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου.

Διατίθενται 300 δελτία εισόδου για το Αμφιθέατρο και 120 δελτία εισόδου για την Αίθουσα Διαλέξεων, όπου η ομιλία θα αναμεταδίδεται  απευθείας από το Αμφιθέατρο.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την ομιλία μέσω live streaming. Ο σχετικός σύνδεσμος θα ανακοινωθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:https://diavlos.grnet.gr/event/e1077

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ψηφιακή παράσταση: Το μέλλον στο Διάστημα
Ώρα: 20:00

Η ψηφιακή παράσταση: «Το Μέλλον στο Διάστημα» επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης όπως: θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη;

Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου και από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Διατίθενται 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

3

Βιβλιοθήκη και Εργαστήριο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου 

Εργαστήριο: «Από τις λέξεις… στα κόμικς»
Ώρα: 17:00, πέρας προσέλευσης 16:45

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες δημιουργούν σύντομα κόμικς.

Στην αρχή αναζητούν πληροφορίες στις συλλογές της βιβλιοθήκης για ποικιλία θεμάτων σχετικών με την εξερεύνηση του διαστήματος και τη διαβίωση σε έναν διαστημικό σταθμό.

Ανακαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες, εξοικειώνονται με διάφορες τεχνικές αναζήτησης και σύνθεσης πληροφοριών. Στην συνέχεια γίνεται μία εισαγωγή στις βασικές αρχές δημιουργίας κόμικς και καλούνται να γράψουν μία φανταστική ιστορία με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ετοιμάζουν το ντεκουπάζ, φωτογραφίζουν τα πλάνα, και με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών μετατρέπουν την αφήγησή τους σε κόμικς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης στο τηλέφωνo της Βιβλιοθήκης: 210 9469631. Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ½ ώρα.

Κοινό: Μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου με έναν ενήλικα συνοδό. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here