Αρχική Περιβάλλον Τελεσίγραφο Φάμελλου στους δήμους: Μέχρι τις 15 Μαΐου ολοκληρώστε τους οικιστικούς χάρτες

Τελεσίγραφο Φάμελλου στους δήμους: Μέχρι τις 15 Μαΐου ολοκληρώστε τους οικιστικούς χάρτες

0
dasikoi

Σοβαρά ελλείμματα, λάθη και καθυστερήσεις στις οικιστικές πυκνώσεις των ΟΤΑ διαπιστώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση με την οποία ο ερωτών βουλευτής ζητούσε την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ή ειδικής αποζημίωσης για τις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ως οικιστικές πυκνώσεις από τους δήμους μέχρι και την κύρωση των δασικών χαρτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι έχει δοθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και έχει παραταθεί η προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχαν ακόμα 173 δήμοι που δεν το είχαν κάνει. “Και πρέπει να πιεστούν από όλους μας οι ΟΤΑ για να στείλουν τα στοιχεία στο Κτηματολόγιο και να μην αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των πολιτών τους.”, σημείωσε.

Όσον αφορά τα σοβαρά ελλείμματα που παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα οικιστικές πυκνώσεις που υποβάλλουν οι δήμοι, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι «…από τις οικιστικές πυκνώσεις που υπέβαλλαν το 2017, το 18,6% των προτάσεων των δήμων ήταν κάτω από είκοσι πέντε στρέμματα. Άρα, δεν εντάσσονται στις προβλέψεις του νόμου.

Επίσης το 12,2% επικαλύπτονται, δηλαδή η μία περιοχή είναι πάνω στην άλλη, ενώ υπάρχουν και περίπου 1% πολύγωνα με συνταγμένες εκτός ελλαδικού χώρου. Άρα υπάρχει σαφές θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας στις αποφάσεις των ΟΤΑ και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή προστίμων σε μη τυπικές οικιστικές πυκνώσεις.

Προέχει η σωστή εφαρμογή του νόμου των δασικών χαρτών από τους ΟΤΑ και η ανάρτηση σωστών πολυγώνων οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ολοκλήρωσε δίνοντας έναν οδικό χάρτη επίλυσης τους ζητήματος:

«α. Να πιεστούν όλοι οι δήμοι μέχρι 15 Μαΐου και να ολοκληρώσουν τη δήλωση των οικιστικών πυκνώσεων σε όλη την Ελλάδα.

β. Να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων, που ως πρώτο βήμα θα αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και θα εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα.

γ. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να επεξεργαστούμε λύση για τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πυκνώσεων και σε περιοχές που δεν έχουμε νόμιμη πράξη της διοίκησης ή πράξη χαρακτηρισμού, ώστε να κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here