Αρχική Καταστροφές Στον αγώνα κατά του πλαστικού στις θάλασσες και ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός

Στον αγώνα κατά του πλαστικού στις θάλασσες και ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός

0
πλαστικό
Διαφήμιση

Τρόπους εντοπισμού πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες αναζητεί και ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA) συμμετέχοντας στον αγώνα για την αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος για το περιβάλλον.

Υπολογίζεται πως ετησίως καταλήγουν στη θάλασσα 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Αν και γίνονται αντιληπτοί κυρίως στις ακτές, συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες και στα ανοιχτά, από τον ισημερινό μέχρι τους πόλους- ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται πλαστικό ακόμα και στους παγετώνες τους.

Το πλαστικό διασπάται σε πολύ μικρά κομμάτια και αποτελεί κίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς, αφού εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα με άγνωστες επιπτώσεις.

«Έμμεσες μετρήσεις από το διάστημα χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πλαστικού στη θάλασσα» λέει ο Πάολο Κοράντι του ΕΟΔ, που επιβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Για παράδειγμα, δορυφορικοί χάρτες των ρευμάτων των ωκεανών μας επιτρέπουν να προσομοιώσουμε τη συσσώρευση αποβλήτων σε γιγαντιαίες “δίνες” στο Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό».

«Δεν μιλάμε για τον εντοπισμό μεμονωμένων αντικειμένων που επιπλέον, αλλά για την ταυτοποίηση μιας ξεχωριστής φασματικής “υπογραφής” πλαστικού που εντοπίζεται από το διάστημα, με τον ίδιο τρόπο που ειδικό λογισμικό επεξεργασίας μπορεί σήμερα να εντοπίζει συγκεντρώσεις από φυτοπλαγκτόν, ιζήματα και θαλάσσια μόλυνση. Ειδικότερα, το πλαστικό έχει συγκεκριμένα υπέρυθρα “αποτυπώματα” που κάποιες φορές χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ανακύκλωσης για να ξεχωρίζουν τα πλαστικά αντικείμενα από άλλα σε ιμάντες μεταφορών».

Ομάδα από το Argans Limited στη Γαλλία και μια από το Plymouth Marine Laboratory στη Βρετανία δουλεύει στο εγχείρημα αυτό από τον Σεπτέμβριο. Για τους σκοπούς του προγράμματος χρησιμοποιούνται δορυφορικές εικόνες από αποστολές όπως αυτή του Sentinel-3, που εξετάζονται σε σύγκριση με εικόνες από αέρος και στοιχεία από έρευνες στο έδαφος, όπου απόβλητα συλλέγονται από τη θάλασσα και εξετάζονται από κοντά.

Απώτερος στόχος ενδεχομένως να είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου χάρτη όπου θα φαίνονται οι συγκεντρώσεις αποβλήτων, καταλήγει ο Πάολο Κοράντι.

Διαβάστε ακόμα: Ώρα της Γης 2018: Αφιερωμένη στη θάλασσα

Διαφήμιση