Αρχική Special Topics Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα φέρνει στο φως η κατασκευή του ΤΑΡ στη Βόρεια...

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα φέρνει στο φως η κατασκευή του ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα

0
tap
Διαφήμιση

Σπουδαίο αρχαιολογικό έργο πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) στις περιοχές απ’ όπου διέρχεται, όπως προέκυψε στο συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας.

TAP (2)
Mαρίνα Tασακλάκη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Από την έναρξη των εργασιών, περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες, έχουν εργαστεί για τις ανάγκες του Έργου.

Και στο πλαίσιο της εργασίας τους έχουν έρθει στο φως πολυάριθμα ευρήματα – κινητά και ακίνητα. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται:

  • νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι με κτερίσματα
  • τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες
  • μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια

Επίσης, έχει εντοπιστεί πλήθος κινητών ευρημάτων (κεραμεική, κοσμήματα, νομίσματα κ.λπ.) που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

1
Ανασκαφές στην περιοχή της Ξάνθης

 

2
Γυάλινο αγγείο που ανασκάφηκε στην περιοχή της Αχλάδας, στη Φλώρινα

Κάποια από τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 31ο συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017» που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ.

AFISA
Αφίσα του συνεδρίου

Κορυφαίοι επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

TAP (1)
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα

Η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, δήλωσε σχετικά: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή, η οποία εγγυάται την εφαρμογή των βέλτιστων αρχαιολογικών πρακτικών και την προαγωγή τόσο του ακαδημαϊκού έργου, όσο και της επιστημονικής γνώσης».

TAP (3)

Οι αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον TAP και τις εργολήπτριες εταιρείες του, εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙστορίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) από τη Microsoft σε υγεία και γεωργία
Επόμενο άρθροΣτον αγώνα κατά του πλαστικού στις θάλασσες και ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ