Αρχική Επιχειρείν Πρωτοπόρος στη χρήση νέων τεχνολογιών καυσίμων ο Δήμος Βριλησσίων

Πρωτοπόρος στη χρήση νέων τεχνολογιών καυσίμων ο Δήμος Βριλησσίων

0
brilissia
Διαφήμιση

Πρωτοπορεί ο δήμος Βριλησσίων, ο οποίος προχωράει στην ανάπτυξη μικρών έως μεσαίων έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου (ΚΚΥ) στον τομέα των μεταφορών, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για τη χρήση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της 1ης Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ημερίδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «FCH 2JU Regions & Cities», με θέμα τις νέες τεχνολογίες καυσίμων και υδρογόνου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βριλησσίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Κέντρο Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, «ο Δήμος Βριλησσίων έχει υιοθετήσει μια Ενεργειακή Πολιτική που επικεντρώνεται στις χαμηλότερες εκπομπές και στην μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων σχεδίων δράσης» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και στο Σχέδιο Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας που εφαρμόζονται ήδη στα Βριλήσσια.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για τη χρήση τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, ο κ. Μανιατογιάννης εξήγησε ότι «ο δήμος μας συνειδητά επέλεξε τη συμμετοχή του στην εν λόγω πρωτοβουλία, όντας ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, καθώς οι τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική μας αναφορικά με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου, μια πρωτοβουλία που έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει έως το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Στην Ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Carlos Navas και Helmut Morsi,  οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλος, Αλίμου κ. Κονδύλης και Μήλου κ. Δαμουλάκης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,  οργανισμών και φορέων από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, καθώς και Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες Η2.

Ο κ. Βαφειάδης τόνισε ότι «η γενική περιβαλλοντική πολιτική μας στον Δήμο Βριλησσίων απαιτεί μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση του θορύβου, καθώς και καθαρότερες ενεργειακές λύσεις για το στόλο διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτει η πόλη μας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε περίπου 5 οχήματα-σκούπες που κάνουν χρήση κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, συνοδευόμενες από σταθμό ανεφοδιασμού H2 μικρής κλίμακας.

Παράλληλα, θα εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 10-15 ποδηλάτων για χρήση με σύστημα ενοικίασης, καθώς ειδικές διαδρομές ποδηλασίας έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη».

«Στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια να διαδοθεί και να αγκαλιαστεί από τον εμπορικό τομέα, τους πολίτες και τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.

Άλλωστε οι πολιτικές για το περιβάλλον βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, αποδίδοντας αποτελέσματα που δεν προστατεύουν απλώς το περιβάλλον αλλά κινητοποιούν άμεσα τους πολίτες και, τελικά, λειτουργούν προς όφελος της πόλης μας και όλων των συμπολιτών μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Διαφήμιση