Αρχική Επιχειρείν «Πράσινο» από Κομισιόν για το deal Bayer – Monsanto

«Πράσινο» από Κομισιόν για το deal Bayer – Monsanto

0
Διαφήμιση

Εντός του δεύτερου τριμήνου του 2018 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Μonsanto από τη Bayer μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα deal, το οποίο δημιουργεί έναν κολοσσό στον τομέα των αγροχημικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα υπό όρους τη σχεδιαζόμενη εξαγορά. «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν.

«Μαζί με τη Monsanto, θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να μπορούν να παράγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με πιο βιώσιμο τρόπο, που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον» πρόσθεσε.

Η Bayer έχει λάβει εγκρίσεις για τη συναλλαγή από περισσότερες από τις μισές από τις 30 ρυθμιστικές αρχές , συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Βραζιλία και την Κίνα.

Σημειώνεται ότι για το deal έχει υπάρξει έντονη κριτική καθώς, η γλυφοσάτη, βασικό προϊόν της Monsanto «έχει αποδειχθεί  επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα», σύμφωνα με τους επικριτές.

Η άδεια χρήση της γλυφοσάτης μάλιστα, παρατάθηκε τον Νοέμβριο για μία ακόμα πενταετία έπειτα από μία μάλλον ανατρεπτική απόφαση της Κομισιόν, που προήλθε από αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

Η απόφαση είχε προκαλέσει έκπληξη καθώς ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξέφραζαν τον σκεπτικισμό ή τη ρητή διαφωνία τους.

Συνολικά 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν.

Εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Γερμανία είχε ψηφίσει υπέρ, αφού όμως προηγουμένως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας συνέβαλε αποφασιστικά να αλλάξουν οι ισορροπίες και να δοθεί η έγκριση.

Διαβάστε ακόμα:

«Το Βερολίνο άλλαξε στάση για τη γλυφοσάτη ικανοποιώντας τα οικονομικά συμφέροντα»

Ανατροπή: Η Κομισιόν ενέκρινε για ακόμα μία πενταετία το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη

Συναγερμός από την πρόθεση της Bayer να εξαγοράσει τη Monsanto

H Βayer κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Monsanto

Διαφήμιση