Αρχική Ανακύκλωση Προς επέκταση σε όλο το Χαλάνδρι του προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων

Προς επέκταση σε όλο το Χαλάνδρι του προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

Σε ολόκληρο τον δήμο Χαλανδρίου θα επεκταθεί σταδιακό το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων Waste4Think.

Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος κατά τη διάρκεια ημερίδας όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το Waste4Think είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης οικιακών υπολειμμάτων τροφής, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Χαλάνδρι τον Δεκέμβριο του 2016, με εθελοντική συμμετοχή περίπου 250 νοικοκυριών.

Στο πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 10, 5 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 19 εταίροι (πανεπιστήμια, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις κ.ά.) από επτά κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από το Χαλάνδρι εφαρμόζεται πιλοτικά σε άλλες τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Κασκάι (Πορτογαλία), το Ζαμούδιο (Ισπανία) και το Σεβέσο (Ιταλία).

H ημερίδα έγινε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), στο πλαίσιο της τακτικής εξάμηνης συνάντησης που πραγματοποιούν οι εταίροι του προγράμματος, και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την πρώτη φάση εφαρμογής καθώς και οι καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

Τόνισε ότι μετά από 18 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα ο δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίσει τις τρεις βασικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν. «Πρώτον την κατάρριψη στην πράξη του μύθου πως οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Δεύτερον πως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό και υπηρεσιακό προσωπικό που μπορεί να συμβάλλει σε καινοτόμα προγράμματα. Και τρίτον να δείξουμε πως μπορεί η αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι της να γίνουν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, βασισμένη μάλιστα στην επιστημονική καινοτομία».

Διαβάστε ακόμα: Γεωθερμία και απορρίμματα στο επίκεντρο επενδύσεων στη Σαντορίνη

Διαφήμιση