Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Πράσινο στους μηχανισμούς δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας

Κομισιόν: Πράσινο στους μηχανισμούς δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας

0
Διαφήμιση

Τους λεγόμενους «μηχανισμούς δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μηχανισμοί δυναμικότητας έχουν σκοπό την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, εάν δεν είναι σωστά σχεδιασμένοι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, να παρέχουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και να παρεμποδίσουν τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι μηχανισμοί δυναμικότητας που εγκρίθηκαν σήμερα αφορούν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της ΕΕ. Περιλαμβάνουν ένα φάσμα διαφορετικών μέτρων, τα οποία προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε κράτους-μέλους, όπως στρατηγικές εφεδρείες, μηχανισμούς που καλύπτουν ολόκληρη την αγορά και μέτρα ειδικά για την προώθηση της απόκρισης της ζήτησης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή ενέκρινε μηχανισμό δυναμικότητας που προωθεί ειδικά την απόκριση της ζήτησης. Τα συστήματα απόκρισης της ζήτησης αποζημιώνουν τους πελάτες που μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκεί, επισημαίνει η Επιτροπή, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως το πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών απόκρισης της ζήτησης μπορεί να είναι σε θέση να αντιδρούν ταχύτερα από ό,τι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης είναι πιο οικολογική από την παραγωγή επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτά τα συστήματα μπορούν να καταστήσουν περιττή την κατασκευή πρόσθετων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει η Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση της Ελλάδας, το υφιστάμενο σύστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στις εξαιρετικά ψυχρές περιόδους τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, συνεπώς το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί ξανά στο άμεσο μέλλον.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Γης, δείχνει έρευνα Ελλήνων της διασποράς
Επόμενο άρθροEurobank και Grant Thornton απένειμαν τα Βραβεία “Growth Awards”