Αρχική Επιλεγμένα Αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Γης, δείχνει έρευνα Ελλήνων της διασποράς

Αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Γης, δείχνει έρευνα Ελλήνων της διασποράς

0
Διαφήμιση

Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει η μέση θερμοκρασία της Γης, ενώ ακόμα πιο γρήγορα αυξάνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια των καυτών ημερών του έτους.

Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ μελέτησαν διαχρονικά στοιχεία θερμοκρασιών από όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνεται με έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται μια ανησυχητική πολύ πιο απότομη άνοδος στις ακραίες θερμοκρασίες των πιο καυτών ημερών μέσα στο έτος. Η κατάσταση είναι πιο αισθητή και πιο θανατηφόρα στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ιδίως όσες έχουν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, με επικεφαλής τη διακεκριμένη καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών Έφη Φούφουλα-Γεωργίου (απόφοιτο του ΕΜΠ το 1979) και τον συνεργάτη της μεταδιδακτορικό ερευνητή Σ.Μ. Παπαλεξίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Earth’s Future” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

«Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες με ρυθμό 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, όμως βρήκαμε ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες του έτους έχουν αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό, δύο έως τρεις φορές υψηλότερο σε μερικές περιοχές όπως η Ευρασία και τμήματα της Αυστραλίας, καθώς και πάνω από τριπλάσιο ρυθμό σε μερικές μεγάλες πόλεις» δήλωσε η Φούφουλα-Γεωργίου.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά και αποτελούν νέες ενδείξεις για τη σοβαρή επίπτωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις πιο καυτές μέρες του έτους από 8.848 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σε βάθος 50ετίας, διαπιστώνοντας μια μέση αύξηση 0,19 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, η οποία αυξήθηκε σε 0,25 βαθμούς ανά δεκαετία πιο πρόσφατα, μεταξύ 1986-2015.

Από την άλλη, στην ίδια 50ετία, οι θερμοκρασίες στις πιο καυτές μέρες του έτους στις μεγαλουπόλεις εμφάνισαν αύξηση έως 0,60 βαθμών ανά δεκαετία. Το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» τείνει να επιδεινώσει το πρόβλημα του καύσωνα στις πόλεις.

Το χειρότερο κύμα καύσωνα είχε καταγραφεί στην Ευρώπη το 2003, προκαλώντας περίπου 70.000 θανάτους, ενώ θανατηφόρες ήταν οι καυτές θερμοκρασίες και στη Ρωσία το 2010, με σχεδόν 55.000 θύματα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here