Αρχική Special Topics Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι φύκια wakame (η kelp) σταφίδες και αρωματική σάλτσα...

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι φύκια wakame (η kelp) σταφίδες και αρωματική σάλτσα ντομάτας με μαστίχα

0
Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι φύκια wakame2 (1)
Διαφήμιση

Μια λαχταριστή συνταγή με το αγαπημένο μας θαλασσινό με πλιγούρι  φύκια wakame (η kelp) σταφίδες και την εκπληκτική αρωματική σάλτσα ντομάτας με μαστίχα, από τον σεφ Βαγγέλη Μπιλιμπά. Απολαύστε την!

Συνταγή

1 κιλό καλαμάρια φρέσκα

1 φλιτζάνι πλιγούρι

1 ντομάτα μέτρια σε μικρούς κύβους

1 κονσέρβα  ντοματάκια  κονκασέ

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ . σούπας δυόσμο

1 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπερίτσα τσιλι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1ποτήρι νερού λευκό κρασί γλυκό

αλάτι, πιπέρι

1 ποτήρι νερό ζωμό ψαριού η λαχανικών

Μισό ποτήρι νερού σταφίδες

30 γρ φύκια wakame η kelp (Τα μουλιάζουμε  για 10 λεπτά και μετά τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε

½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη..

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

σεφ Βαγγέλη Μπιλιμπά
Ο σεφ Βαγγέλης Μπιλιμπάς

Διαδικασία

Καθαρίζουμε  τα καλαμάρια   και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
Σοτάρουμε  στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτετε τα πλοκάμια του καλαμαριού . Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη , σταφίδες ,τα φύκια,  το ζωμό λαχανικών η ψαριού σιγά σιγά. Προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι  και μαγειρεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του .

Για τη σάλτσα

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε  στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και προσθέτουμε  τα ντοματάκια κονκασέ, την  πιπεριά τσιλι, το μαϊντανό, την μαστίχα, αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε για 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε στη γέμιση των καλαμαριών με το δυόσμο και γεμίζουμε   τα καλαμάρια ¾ . Κλείνουμε  το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμάρια σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Προσθέτουμε  το κρασί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς και μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα.

Συνοδεύεται τέλεια με λευκό ξηρό μοσχάτο Σάμου Ψηλές Κορφες..

Για τέσσερις μερίδες.

Διαφήμιση