Αρχική Διάστημα Η Φυσική συναντά την κοινωνία-17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής στη Θεσσαλονίκη

Η Φυσική συναντά την κοινωνία-17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής στη Θεσσαλονίκη

0
physics1
Διαφήμιση

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής, με θέμα «Η Φυσική συναντά την κοινωνία». Ένα Συνέδριο που αποτελεί πλέον θεσμό και διεξάγεται ανά διετία, με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της επιστήμης της Φυσικής και την ενημέρωση για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της έρευνας.

Το Συνέδριο θα γίνει 15-18 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερος στόχος του Συνεδρίου είναι να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη.

1 Σταμ. ΚριμιζηςΤο Συνέδριο θα κοσμήσουν με την παρουσία τους Ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Λουκάς Χριστοφόρου, ο Νικόλαος Πράντζος, καθώς και ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών (BPU).

 

 

Δύο Αστροναύτες θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην παρουσία, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, δύο αστροναυτών, του Christer Fuglesang και του Jean-Jacques Favier.

Ο Christer Fuglesang, Φυσικός και Αστροναύτης, καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH στη Στοκχόλμη και 2 Christer FuglesangΔιευθυντής του εκεί Διαστημικού Κέντρου, θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση και τη σημασία τους για την ανθρώπινη ζωή εντός και εκτός του πλανήτη μας .Ακόμη θα  καταθέσει τις εμπειρίες του από τη ζωή στο Διάστημα, τις δύο διαστημικές πτήσεις που έχει πραγματοποιήσει και τους πέντε διαστημικούς περιπάτους, για τους οποίους κατέχει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Ο Jean-Jacques Favier, Γάλλος Μηχανικός, Διδάκτωρ Φυσικής-Μεταλλειολογίας και πρώην Αστροναύτης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας, θα μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες από τις πτήσεις του, τον σχεδιασμό δορυφόρων και την ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων, όπως το MEPHISTO.

Μία ξεχωριστή συνεδρία αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς μηχανικούς, όπου προσκεκλημένοι είναι οι Andy Valdar, Πρόεδρος της FITCE Europe, Andrea Penza, Πρόεδρος της FITCE Italy και Alessandro Vizzarri, Καθηγητής στο University of Rome Tor Vergata.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς των Φυσικών Επιστημών, σε δασκάλους με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες και σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για σύγχρονα θέματα της Φυσικής που άπτονται της καθημερινότητας. Οι εκπαιδευτικοί των Φυσικών Επιστημών θα παρακολουθήσουν ειδικά workshops για STE, mobile learning, arduino. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεδρία αφιερωμένη στην ειδική αγωγή, στο εξεταστικό σύστημα και στο πάντα επίκαιρο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων της Φυσικής, σε εναρμόνιση με τα υπόλοιπα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών.

Η Μακεδονία υποδέχεται την γνώση

Για τους μαθητές προβλέπονται ειδικές συνεδρίες και πειραματικές δράσεις, σε μία εκδήλωση με τίτλο «Η Μακεδονία υποδέχεται την γνώση». Μεταξύ των συνεδριών θα πραγματοποιείται ένα «Πανηγύρι Φυσικής» με θεαματικά πειράματα, μία έκθεση για το Διάστημα και μία έκθεση για το CERN. Οι μαθητές σε παράλληλες δράσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δικές τους εργασίες, κατασκευές και πειράματα, σε μία συνεδρία όπου οι ίδιοι οι μαθητές θα γίνουν εισηγητές.

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη νέα γενιά και να δώσει ερεθίσματα και γνώσεις, που θα προσανατολίσουν επιστημονικά και επαγγελματικά τους νέους. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών απευθύνει ιδιαίτερη πρόσκληση σε όλους τους φοιτητές των τμημάτων Φυσικής να παρουσιάσουν την «πρώτη τους εργασία» σε ένα επιστημονικό Συνέδριο.

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., της EPS (European Physical Society), της BPU (Balkan Physical Union ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θεατρική παράσταση για τα… φυσικά φαινόμενα

 Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δημιούργησε το θεατρικό έργο “ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ” ως μια καινοτόμα ιδέα-παράσταση, όπου ο θεατής έρχεται σε άμεση επαφή  με την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων  όπως η Βροχή, το Ουράνιο Τόξο, ο Σεισμός, το Βόρειο Σέλας, τα Αστέρια Πεφταστέρια και τον πιο παράξενο από όλα τον «Άνθρωπο». Όλα αυτά  μέσα από τη σύνθεση της επιστημονικής πληροφορίας με την παγκόσμια λογοτεχνία  και σπουδαίους δημιουργούς πολλών διαφορετικών γνωστικών πεδίων, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Η παράσταση που θα δοθεί στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής, μυεί τον θεατή στο νέο τρόπο αντίληψης της σύνθετης σκέψης, καθώς τα κείμενα που τη δομούν είναι μια ΦΑΙΝΟΜΕ ΦΩΤΟ 2πολυμορφική σύνθεση πολλών, διαφορετικών γνωστικών πεδίων. Κείμενα όπως ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, της Νομπελίστα Τόνι Μόρισον, του μοναδικού Shakespeare, μαρτυρίες από το μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς, νέες ανακαλύψεις του HeartMath Institute κ.α.

Η ευρηματική σκηνοθεσία της  Μαρίας Τσαρούχα δημιουργεί ποικιλόμορφα συναισθήματα, αφήνοντας την αίσθηση ότι, ο άνθρωπος είναι μέρος ενός αδιάσπαστου Όλου που είναι το Σύμπαν.

 

Πρώτη  παράσταση δόθηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών «Η Φυσική Μαγεύει» το Δεκέμβριο του 2017.

  • Λεπτομέρειες για το συνέδριο θα βρείτε: http://eef17.gr
  • Το ecozen.gr επιθυμώντας να συμβάλλει στην προσπάθεια της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ έγινε Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου

 

Διαφήμιση