Αρχική Ειδήσεις Με γοργούς ρυθμούς και σεβασμό στο περιβάλλον τα έργα κατασκευής του TAP

Με γοργούς ρυθμούς και σεβασμό στο περιβάλλον τα έργα κατασκευής του TAP

0
Η Διευθύντρια του Έργου για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) στις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας που διατρέχει το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Έργου για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στο ετήσιο Athens Energy Forum, παρουσία  του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Σταθάκη:

«Από τα συνολικά 550 χλμ. της ελληνικής όδευσης του ΤΑΡ:

  • 532 χλμ. έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί
  • 493 χλμ. αγωγού έχουν ενωθεί και 472χλμ. συγκολληθεί
  • 394 χλμ. τάφρου έχουν καλυφθεί με χώμα, και
  • 280 χλμ. γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης

Επίσης, προχωρούν οι εργασίες του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη από την ανάδοχο του ΤΑΡ κοινοπραξία Renco/ΤΕΡΝΑ, ενώ έχουν παραδοθεί όλοι οι σωληναγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν στο ελληνικό τμήμα του αγωγού».

Κατασκευή σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, Φεβρουάριος 2018

Τη σημασία και συμβολή του ΤΑΡ στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης τόνισε η κα Παπαλεξανδρή μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Συμπληρώνοντας το παζλ του midstream: εξάγοντας φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων του ΤΑΡ στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία –τις τρεις χώρες δηλαδή που φιλοξενούν τον αγωγό– στο πλαίσιο των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Έργου στο εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ, τονίζοντας τη σημασία του ως «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση έργων υποδομής στη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Καταβίβαση συγκολλημένου τμήματος αγωγού, Βόρεια Ελλάδα, Νοέμβριος 2016

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.

Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Συνάντηση Διευθύντριας ΤΑΡ για την Ελλάδα με ΜΜΕ, Athens Energy Forum 2018

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here