Αρχική Ενέργεια Ο Τραμπ ξεπαγώνει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα

Ο Τραμπ ξεπαγώνει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα

0
04 oil spill pelican.w710.h473
Πηγή: ΝΥmag, Win McNamee/Getty Images
Διαφήμιση

Διαθέσιμες για εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων καθίστανται οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο Ειρηνικός στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, ο Ατλαντικός στις βορειοανατολικές πολιτείες και τον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού. Στόχος είναι η αναζωογόνηση της εγχώριας βιομηχανίας ενέργειας, σύμφωνα με τους New York Times.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αναίρεση του σχεδίου γεώτρησης ανοικτής θάλασσας της κυβέρνησης Ομπάμα, που είχε βάλει φρένο στις νέες άδειες για την περιοχή της Αρκτικής και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο το μέτρο στερούσε από τις ΗΠΑ «πιθανές χιλιάδες δουλειές και δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο».

Το νέο πενταετές σχέδιο του Τραμπ θα δώσει το πράσινο φως σε 47 διαγωνισμούς για δικαιώματα γεώτρησης σε σχεδόν όλες τις ακτές των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει 19 διαγωνισμούς για τα ανοικτά των ακτών της Αλάσκα, επτά στην περιοχή του Ειρηνικού, 12 στον Κόλπο του Μεξικού και εννέα στην περιοχή του Ατλαντικού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διαγωνισμών στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε.

«Ξεκινάμε μια νέα πορεία ενεργειακής κυριαρχίας στην Αμερική, ιδιαίτερα στην ανοικτή θάλασσα. Θα γίνουμε η ισχυρότερη ενεργειακή υπερδύναμη», δήλωσε ο Ζίνκε.

Το μέτρο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους ηγέτες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. «Αυτά είναι τα εδάφη μας. Είναι ιδιοκτησία των φορολογουμένων και πρέπει να διατίθενται στη βιομηχανία», δήλωσε στους New York Times ο Τόμας Τζ. Πάιλ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενεργειακής Συμμαχίας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αντιδρούν έντονα ενάντια στο έργο, όπως και πολλά μέλη της αντιπολίτευσης που ανησυχούν για την ασφάλεια των ακτών στις πολιτείες τους.

«Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε βιαστικά, δεν έχει καμιά βάση στην επιστήμη, έχει λανθασμένη οικονομική λογική και αγνοεί κατάφωρα την κοινή γνώμη που αντιτίθεται έντονα στο άνοιγμα του Ατλαντικού Ωκεανού σε επικίνδυνες και περιττές υπεράκτιες γεωτρήσεις», δήλωσε η Κέιτ Άντλσον, διευθύντρια του παραρτήματος της Βιρτζίνια της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Σιέρα Κλαμπ.

Διαφήμιση