Αρχική Καταστροφές Ο μεγαλύτερος αριθμός ανεμοστρόβιλων, μετά το 2014, καταγράφηκε το 2017

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανεμοστρόβιλων, μετά το 2014, καταγράφηκε το 2017

0
ellinas epistimonas thalassioi anemostroviloi 1466489119

Συνολικά 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν το 2017 στην Ελλάδα και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μετά το 2014, όταν είχαν υπάρξει 144 τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αναλυτικότερα, πέρυσι καταγράφηκαν 136 υδροσίφωνες και εννέα ανεμοστρόβιλοι, πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως στην Κέρκυρα και στους Παξούς.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα που έχει ποτέ καταγραφεί, ενώ στην Ευρώπη συνολικά καταγράφηκαν 616 σίφωνες πέρυσι. Οι περισσότεροι σίφωνες στην Ελλάδα υπήρξαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (86), ιδίως το Νοέμβριο (51), κυρίως στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Επειδή αρκετοί θαλάσσιοι σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, ο αριθμός τους μπορεί να ήταν πέρυσι ακόμη μεγαλύτερος. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχει βοηθήσει στην καταγραφή τέτοιων καιρικών φαινομένων. Οι χρήστες του Facebook και Twitter του meteo.gr ανέφεραν σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017.

Όποιος θέλει να συμβάλει στην καταγραφή τους και φέτος, μπορεί να το κάνει στέλνοντας στο meteo.gr αναφορές μέσω Facebook και Twitter ή μέσω της εφαρμογής MeteoNow.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here