Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Η σεξουαλικότητα των ηλικιωμένων αρσενικών δεν πρέπει να υποτιμάται!

Έρευνα: Η σεξουαλικότητα των ηλικιωμένων αρσενικών δεν πρέπει να υποτιμάται!

0
zeygaria (5)
Διαφήμιση

Η ποιότητα του σπέρματος, τα καλά γονίδια και οι γνώσεις σχετικά με τη νεανικότητα είναι λίγοι λόγοι για τους οποίους τα θηλυκά μπορεί να ωφεληθούν από το ζευγάρωμα με τα μεγαλύτερα αρσενικά.

zeygaria (1)

Σε μια μελέτη του zebrafish, που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Proceedings B της Royal Society, ο Δρ Sheri Johnson και οι συνεργάτες του Πανεπιστημίου Otago έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα μεγαλύτερα αρσενικά μπορούν πράγματι να συνεισφέρουν με καλά γονίδια τους απογόνους, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως τη μείωση της γονιμότητας που βιώνουν καθώς μεγαλώνουν.

zeugari

Χρησιμοποίησαν συγχρόνως διασταυρούμενες και διαχρονικές μεθόδους για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της ηλικίας των αρσενικών στην επιτυχία της ζευγαρώματος, τη γονιμότητα (όπως η παραγωγή σπέρματος και η κινητικότητα) και τον έλεγχο της γέννησης των απογόνων (όπως εμβρυϊκή ανάπτυξη, εκκόλαψη και επιβίωση).

Οι ερευνητές, χρηματοδοτούμενοι από μια επιχορήγηση Marsden Fast-start, έλαβαν δείγματα από το zebrafish κάθε τρεις μήνες και αναγνώρισαν σημαντική μείωση στην παραγωγή σπέρματος, στην ταχύτητα κολύμβησης του και στη συνολική κινητικότητά του  καθώς γηράσκουν.

zeygaria (8)

Αλλά, απροσδόκητα, διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα αρσενικά συνέχισαν να παράγουν απογόνους με υψηλά ποσοστά εκκόλαψης και πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Sheri Johnson, του Τμήματος Ζωολογίας, λέει: “Ένα από τα μεγάλα παράδοξα της εξελικτικής βιολογίας είναι γιατί τόσες πολλές γυναίκες ζευγαρώνουν με μεγαλύτερα αρσενικά, όταν η αρσενική γονιμότητα πρέπει να μειώνεται με την ηλικία.

Older couple walking in park

“Κανείς δεν είχε ποτέ πάρει τη συνδυασμένη προσέγγιση για να εξετάσει τη συμπεριφορά ζευγαρώματος, τα χαρακτηριστικά του σπέρματος και τον γόνο των απογόνων καθώς οι άντρες γίνονται ηλικίας και πολύ λίγοι έχουν χρησιμοποιήσει διαχρονικές μελέτες.

“Η μεγάλη έκπληξη εδώ είναι ότι η δουλειά μας δείχνει ότι η γενετική ποιότητα του σπέρματος δεν διακυβεύεται με την ηλικία και ότι τα μεγαλύτερα αρσενικά μπορεί να παράγουν καλά γονίδια.

zeygaria (3)

“Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι ότι οι βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση των απογόνων μπορεί να αντισταθμίσουν την πτώση της γονιμότητας σε ηλικιωμένους άνδρες, έτσι ώστε τα θηλυκά να μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από το ζευγάρωμα με τα μεγαλύτερα αρσενικά και να μπορούν ακόμη και να εξασφαλίσουν τα οφέλη των «καλών γονιδίων».

Όταν τα αρσενικά ήταν πολύ νεαρά (ηλικίας 4-7 μηνών, περίπου νεαροί ενήλικες από ανθρώπινη άποψη) παρήγαγαν απόγονους με φτωχότερη ανάπτυξη και υπήρχε επίσης τάση προς χαμηλότερη επιτυχία ζευγαρώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο μικρότερο μέγεθος τους, ή στην έλλειψη γνώσης για το θηλυκό.

Relaxed mature couple having a glass of wine at campsite

“Τα ευρήματά μας αντικατοπτρίζουν αυτό που παρατηρείται στις μελέτες στον άνθρωπο, όπου τα σπερματοζωάρια μειώνονται με την ηλικία. Το γεγονός ότι η γενετική ποιότητα του σπέρματος των ηλικιωμένων αρσενικών δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την πρόωρη γέννηση των απογόνων», λέει Ο Δρ Johnson

Ο Δρ Τζόνσον πιστεύει ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία για να διερευνηθεί η αναπαραγωγική επιτυχία των ανδρών υπό ανταγωνιστικά σενάρια, καθώς και η πιο μακροπρόθεσμη ικανότητα των απογόνων.

zeygaria (2)

Διαφήμιση