Αρχική Επιστήμη Απίστευτο… «Game of Thrones» και στα βακτήρια – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Απίστευτο… «Game of Thrones» και στα βακτήρια – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

0
Διαφήμιση

Όπως τα ζώα και σε κάποιο βαθμό οι άνθρωποι, τα βακτηρίδια απολαμβάνουν έναν καλό αγώνα. Πολεμούν και δηλητηριάζονται μεταξύ τους επιδιώκοντας το καλύτερο έδαφος. Ενώ αυτό είναι πολύ σαφές, λίγα ήταν γνωστά για την τακτική και τη στρατηγική που χρησιμοποιούν τα βακτηρίδια κατά τη διάρκεια των μικροκατασκευών τους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν ρίξει φως σε αυτόν τον τομέα της βακτηριακής συμπεριφοράς, αποκαλύπτοντας ότι τα βακτηρίδια προσεγγίζουν τις συγκρούσεις με τον ίδιο τρόπο όπως ένας στρατός απαντώντας σε μια απειλή με μια συντονισμένη, συλλογική δράση!

1 microbial world and prokaryotic cell anatomy 35 638

Η ομάδα μελέτησε ζεύγη στελεχών Escherichia coli καθώς πολεμούσαν μεταξύ τους. Κάθε στέλεχος χρησιμοποιούσε μια συγκεκριμένη τοξίνη για να προσπαθήσει να εξοντώσει τον ανταγωνιστή του. Ένα στέλεχος είναι άνοσο στις δικές του τοξίνες, αλλά μπορεί να σκοτώσει άλλα στελέχη.

Αυτός ο τύπος ανταγωνιστικής αλληλεπίδρασης παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα μεμονωμένα βακτήρια εγκαθίστανται σε μια κοινότητα, όπως το ανθρώπινο έντερο. Με την επεξεργασία των στελεχών να έχουν φθορίζον-πράσινο χρώμα, οι μελετητές μπόρεσαν να ακολουθήσουν με σαφήνεια τον αγώνα τους σε πραγματικό χρόνο.

thebacterial

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όλα τα βακτήρια δεν καταπολεμούν τον ίδιο τρόπο. Κάθε προσέγγιση προσεγγίζει μια σύγκρουση με ένα διαφορετικό επίπεδο επίθεσης, μερικοί να είναι υπερ-επιθετικοί και άλλοι πολύ πιο παθητικοί.

Εκτός από αυτές τις βασικές διαφορές στην επιθετικότητα, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα στελέχη δεν μπορούν μόνο να εντοπίσουν μια επίθεση από μια εισερχόμενη τοξίνη, αλλά μπορούν επίσης να ανταποκριθούν γρήγορα για να προειδοποιήσουν την υπόλοιπη αποικία!

tmp723598519797022721

Τα βακτήρια στην άκρη της αποικίας θα ανιχνεύσουν την εισερχόμενη επίθεση και θα μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τα υπόλοιπα πίσω από τη μάχη, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν συλλογικά, με συντονισμένο και εκπληκτικά πολύπλοκο τρόπο.

Ενώ αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστά σε ζώα, η μελέτη είναι η πρώτη του είδους για την παρατήρηση αυτής της συμπεριφοράς στα βακτήρια.

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τεράστιους αριθμούς βακτηρίων, ιδιαίτερα το μικροβιοκτόνο του εντέρου μας, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει ένας βακτηριακός πόλεμος που συμβαίνει μέσα μας.

antibacterial

Η κατανόηση του βακτηριακού ανταγωνισμού μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς γίνεται η εξάπλωση των βακτηρίων, που και γιατί. Ο  καθηγητής της εξελικτικής βιολογίας στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Foster εξηγεί: «Γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι οι τοξίνες είναι σημαντικές για το αν ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίου θα δημιουργηθεί ή όχι σε μια κοινότητα.

Αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες και ανταγωνίζονται τους άλλους είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της εξάπλωσης της λοίμωξης».

Η Δρ Δέσποινα Μαυρίδου, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, δήλωσε: «Ο πόλεμος που βασίζεται στην πρόκληση μπορεί να είναι επωφελής. Είναι πολύ πιθανό να λαμβάνει χώρα στο έντερο, όπου τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλούς αντιπάλους για να επιτεθούν και να εξαλείψουν ο ένας τον άλλον».

Διαφήμιση