Αρχική Επιστήμη Πώς το ασυνείδητο μυαλό επιλέγει πρόσωπα σε ένα πλήθος

Πώς το ασυνείδητο μυαλό επιλέγει πρόσωπα σε ένα πλήθος

0
Διαφήμιση

Φανταστείτε ότι περπατάτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο…Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι γύρω. Καθώς προχωράτε μέσα στο πλήθος, ο εγκέφαλός σας παρατηρεί πολλά πρόσωπα, αλλά αγνοεί τα υπόλοιπα. Γιατί αυτό; Ποιες είναι οι διαδικασίες που καθορίζουν ποια “επιλέγει” να δει και ποια όχι;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Human Behavior από τον καθηγητή Ran Hassin, την Καθ. James Marshall της Εβραϊκής Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (HUJI) στην Κοινωνική Ψυχολογία και μέλος του Κέντρου Μελέτης της Λογοτεχνίας του Federmann, περιγράφει πώς το ασυνείδητο μυαλό επεξεργάζεται τα ανθρώπινα πρόσωπα και τους τύπους προσώπων που επιλέγει.

Ο Hassin και η ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν έξι πειράματα με 174 συμμετέχοντες. Σε αυτά τα πειράματα, οι ερευνητές εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε 300 εικόνες που εναλλάσσονται γρήγορα.

anthropoi (5).jpg

Με το ένα μάτι ανοιχτό, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε εικόνες ανθρώπινων προσώπων και στο άλλο μάτι εκτέθηκαν σε γεωμετρικά σχήματα. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να πιέσουν ένα κουμπί στον υπολογιστή μόλις δουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαστάσεις του προσώπου που καταγράφηκαν πιο γρήγορα από τους συμμετέχοντες ήταν εκείνες που έδειχναν ισχύ και κυριαρχία.

anthropoi (2).jpg

«Περπατώντας τον κόσμο, τα ασυναίσθητα μυαλά μας αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο έργο: να αποφασίσουν ποια ερεθίσματα «αξίζουν» τη συνειδητή παρατήρηση και ποια όχι», εξήγησε ο Hassin.

“Ο ψυχικός αλγόριθμος που ανακαλύψαμε βαθιά δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία και την πιθανή απειλή”, σημείωσε. “Είδαμε κυριολεκτικά την ταχύτητα με την οποία οι εικόνες αυτές έσπασαν το ασυνείδητο μυαλό και καταγράφηκαν σε συνειδητό επίπεδο με κάθε πλήκτρο”.

anthropoi (1).jpg

Για την τελευταία δεκαετία, ο Χάσιν έχει επικεντρώσει την έρευνά του στο ανθρώπινο ασυνείδητο, συγκεκριμένα στη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, τα κίνητρα και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι απόψεις. “Αυτή η μελέτη δίνει μια εικόνα για τις ασυνείδητες διαδικασίες που διαμορφώνουν τη συνείδησή μας”, δήλωσε ο Hassin.

“Αυτές οι διαδικασίες είναι δυναμικές και συχνά βασίζονται σε προσωπικά κίνητρα. Υποθετικά, εάν ψάχνετε έναν ρομαντικό σύντροφο, ο εγκέφαλός σας θα «βλέπει» τους ανθρώπους διαφορετικά από ό,τι αν είστε ήδη σε μια σχέση.

anthropoi (7).jpg

Αυτό το έργο δεν είναι μόνο πρωτοποριακό για να αποκαλύψει πώς λειτουργεί το ασυνείδητο μυαλό μας, αλλά και για να παρέχει στους επιστήμονες ένα νέο σύνολο εργαλείων για την προσέγγιση συμπεριφορικών και ψυχικών διαταραχών.

Διαφήμιση