Αρχική Άσκηση Η ολιγόλεπτη άσκηση βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Η ολιγόλεπτη άσκηση βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

0
Άσκηση
Διαφήμιση

Μια 10λεπτη άσκηση μπορεί να ενισχύσει αισθητά την εγκεφαλική σας δύναμη, τουλάχιστον προσωρινά, διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στην πόλη Λονδίνου του Καναδά.

Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου μετά από 20 λεπτά μιας άσκησης ή μετά από δέσμευση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα άσκησης (24 εβδομάδων), αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και 10 λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να προκαλέσουν τα μέρη του εγκεφάλου που θα ας βοηθούν να επιλύσουμε το πρόβλημα στο οποίο έχουμε εστιάσει!

“Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν για ένα μακροπρόθεσμο χρονικό περιθώριο άσκησης”, δήλωσε ο Kinesiology Καθηγητής Matthew Heath, ο οποίος είναι επίσης επιβλέπων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Νευροεπιστήμη. “Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ποδηλατούν ή να περπατούν βιαστικά για μια σύντομη διάρκεια λεπτών, ακόμη και μία φορά, και να βρουν άμεσα οφέλη.”

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθισαν και διάβασαν ένα περιοδικό ή έκαναν 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σε ένα σταθερό ποδήλατο.

Μετά από τη συνεδρία ανάγνωσης και άσκησης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών για να εξετάσουν τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων. Το έργο σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την εκτελεστική λειτουργία, όπως η λήψη αποφάσεων και η αναστολή.

“Εκείνοι που είχαν ασκήσει έδειξαν άμεση βελτίωση, οι αντιδράσεις τους ήταν πιο ακριβείς και οι χρόνοι αντίδρασης τους ήταν μικρότεροι από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με πριν από την άσκηση, κάτι που μπορεί να φαίνεται μικροσκοπικό αλλά αντιπροσωπεύει 14% κέρδος στις γνωστικές επιδόσεις σε μερικές περιπτώσεις “, δήλωσε ο Χιθ, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης του ινστιτούτου.

Το έργο έχει σημασία για τους ηλικιωμένους σε πρώιμα στάδια της άνοιας, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο κινητοί, είπε.

Διαφήμιση