Αρχική Επιστήμη Να γιατί κάποιοι γονείς είναι ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών τους

Να γιατί κάποιοι γονείς είναι ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών τους

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με πολλά ιδρύματα στις Η.Π.Α. έχει βρει μια πιθανή νέα εξήγηση της απροθυμίας ορισμένων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Στο άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό Nature Human Behavior, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους, τι βρήκαν και γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο αλλαγής των αντιλήψεων των γονέων που είναι απρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς ορισμένοι γονείς ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

parents (8).jpg

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από επιστήμονες και έχουν διεξαχθεί μελέτες για να διαπιστωθεί εάν είναι αληθινές. Μέχρι σήμερα, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει καταγράψει ότι οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αλλά υπάρχει ακόμα μια ομάδα ανθρώπων που είναι απρόθυμη ή αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσέγγυσαν εκ νέου το πρόβλημα για να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους τους, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια νέα προσέγγιση για να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους.

parents (6).jpg

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 1000 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 12 ετών ή μικρότερο. Ζητήθηκε από τους γονείς να βαθμολογούνται σε έξι βασικές ηθικές αξίες: δικαιοσύνη, αρχή, πίστη, βλάβη, καθαρότητα και ελευθερία.

Οι αξίες λαμβάνονται από τη Θεωρία των Ηθικών Θεμελίων, την οποία έχουν αναπτύξει οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί ψυχολόγοι για να καταγράψουν τις ηθικές αξίες σε όλους τους κοινούς πολιτισμούς.

parents (3).jpg

Στη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 73% των γονέων που απάντησαν είχαν λίγες ανησυχίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, ενώ περίπου το 11% σημείωσε διστακτικότητα και 16% πολύ διστακτικοί.

Αλλά η ομάδα βρήκε και κάτι άλλο: οι γονείς με μέτρια δισταγμό είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτιμήσουν την καθαρότητα ως ηθική αξία. Και οι γονείς με υψηλό βαθμό διστακτικότητας ήταν πολύ πιο πιθανό να αξιολογήσουν τόσο την καθαρότητα όσο και την ελευθερία ως πολύτιμες ηθικές αξίες , ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να αξιολογήσουν την αρχή ως μια υψηλή ηθική αξία.

Διαφήμιση