Αρχική Υγεία - Διατροφή Η βελτίωση της διατροφής μας μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη

Η βελτίωση της διατροφής μας μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη

0
Διαφήμιση

Αποδεικνύεται ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο καλή για το σώμα σας, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την αρνητική επίδρασή μας στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες λένε ότι η παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, της εκτροφής ζώων, της αλιείας και της μεταφοράς όλων αυτών των τροφίμων στα πιάτα μας, είναι υπεύθυνη για το 20% έως 30% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου!

Επιπλέον, το 33% της γης – εκτός θαλάσσιου ύδατος- στον πλανήτη μας χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια της τροφής μας, λένε οι ερευνητές.

ygeia (2).jpg

Αλλά η αλλαγή της διατροφής μας θα μπορούσε να αλλάξει αυτό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην PNAS διαπίστωσε ότι εάν πολίτες σε 28 χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία ακολουθούσαν τις διατροφικές συστάσεις περί υγιεινής διατροφής , τα αέρια του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε θα πέσουν 13% έως 25%!

ygeia (1).jpg

Ταυτόχρονα, οι εκτάσεις της γης που χρειάζονται για την παραγωγή αυτών των τροφίμων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 17%

“Τουλάχιστον στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μια υγιεινή διατροφή οδηγεί σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον”, δήλωσε ο Paul Behrens, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Leiden.

ygeia (3).jpg

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ο Behrens στράφηκε στην Exiobase, μια τεράστια βάση δεδομένων εισροών-εκροών που αντιπροσωπεύει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Του επέτρεψε να παρακολουθήσει όχι μόνο το περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας και των διαφόρων τύπων τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και το κόστος των μηχανημάτων που συμμετέχουν στην παραγωγή αυτού του τροφίμου και το κόστος από την είσοδό του στα σουπερμάρκετ και τελικά στην κουζίνα των καταναλωτών.

ygeia (4).jpg

Η βάση δεδομένων λαμβάνει επίσης υπόψη ότι ορισμένες χώρες είναι πιο αποτελεσματικές στην παραγωγή τροφίμων από άλλες.

Για παράδειγμα, η καλλιέργεια ντομάτας στην Αγγλία παίρνει περισσότερη ενέργεια από την καλλιέργεια της στην Ισπανία, όπου είναι πιο ζεστή.

Ομοίως, μια μπριζόλα από μια αγελάδα που τρέφονται με σιτηρά στην Αγγλία έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια αγελάδα που τρέφονται με χόρτο στην Αυστραλία.

ygeia (5).jpg

“Είναι υπέροχο το γεγονός ότι έχουμε αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε ο Behrens. “Μπορείτε να εντοπίσετε τον αντίκτυπο οποιασδήποτε κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο.”
Για τη μελέτη αυτή, ο Behrens συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τη μέση διατροφή των ανθρώπων που ζουν σε 39 χώρες, καθώς και τις διατροφικές συστάσεις που διατύπωσαν οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές.

ygeia (6).jpg

Συγκεκριμένα, μελέτησε τρεις τρόπους για το πως το περιβάλλον επηρεάζεται από τη διατροφή μας : των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση της γης και τον ευτροφισμό.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει ότι οι διατροφικές τους συστάσεις θα βοηθήσουν επίσης στη δημιουργία μιας υγιέστερης Γης, αλλά αυτό το μήνυμα σπανίως μεταφέρεται στους πολίτες, δήλωσε ο Behrens.

Διαφήμιση