Αρχική Ενέργεια Προς ολοκλήρωση η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Προς ολοκλήρωση η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

Τα τυπικά απομένουν για να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οριστικό πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση κατά 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

 Οι σχετικές πληροφορίες που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι έχει οριστικοποιηθεί το «πακέτο» των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που θα πωληθούν στις αρχές του ερχόμενου έτους και αυτό θα περιλαμβάνει τις δύο πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (μονάδες 3 και 4), την Μελίτη 1 στη Φλώρινα και άδεια κατασκευής μίας ακόμη μονάδας στον ίδιο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό.

Πηγές του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το τελευταίο θέμα που απομένει να συμφωνηθεί αφορά τη χρονική διάρκεια λειτουργίας των δύο μονάδων στο Αμύνταιο που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης και για τις οποίες «παζαρεύεται» αν θα κλείσουν αρχές του 2019 ή το 2023.

Οι δύο συγκεκριμένες μονάδες, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να αποσυρθούν καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια εκπομπών ρύπων που θέτει η ΕΕ, εκτός εάν αναβαθμιστούν, κάτι που απαιτεί να δοθεί περισσότερος χρόνος λειτουργίας. Επομένως, είναι καθοριστικής σημασίας εάν η συμφωνία θα προβλέπει την απόσυρσή τους το 2019 ή το 2023.

Πάντως σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει τη «μεταβίβασή» τους σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της επιχείρησης, στην κατεύθυνση κατάργησης της σημερινής «μονοπωλιακής πρόσβασής» της στον φτηνό λιγνίτη, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, στο πλαίσιο και της ευρύτερης «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, κατά τις προβλέψεις του αρχικού σχεδιασμού, η διαδικασία αναζήτησης «επενδυτικού ενδιαφέροντος» και η ολοκλήρωση της πώλησης των μονάδων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018, ωστόσο είναι πιθανό πλέον τα χρονοδιαγράμματα να πάνε μερικούς μήνες πίσω.

Την ίδια στιγμή πάντως, παραμένει δεδομένη η επιθυμία των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων και μεγάλων «παικτών» του χώρου – και αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εκείνων που ετοιμάζονται να εισέλθουν το επόμενο διάστημα – να αποκτήσουν πρόσβαση στο «φιλέτο» των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι «απέφυγε» την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, ωστόσο όλος ο σχεδιασμός για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθιστά θέμα χρόνου την παραχώρηση και τέτοιων μονάδων σε ιδιώτες.Η επιτυχία ή όχι της «έρευνας αγοράς» που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες θα καθορίσει και το αν θα υπάρξει μια άμεση πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, την «ευτυχή κατάληξη» των διαπραγματεύσεων είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την «Ενεργειακή Ενωση» της ΕΕ, Μ. Σέφκοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι θα υπάρξει γρήγορη λύση στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θέμα που όπως είχε αναφέρει ο ίδιος απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις 9 του Νοέμβρη. Από την επίσκεψη του Επιτρόπου προέκυψε επίσης ότι έχει βρεθεί και ένας κοινός τόπος για τη «διευκόλυνση» της ΔΕΗ στις νέες επιχειρηματικές συνεργασίες που επιδιώκει με ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους στη νέα εποχή μετάβασης από το κρατικό μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια στην πλήρη αποκρατικοποίηση.

Ετσι σε δημόσιες δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων αρκεί, όπως είπε, «η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού».

Η διοίκηση της ΔΕΗ είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων και στην κατασκευή και λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων ενεργειακών σχεδίων κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της επιχείρησης έχει αποκαλύψει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ για το εγχώριο λιγνιτικό δυναμικό σε αντίθεση με εταιρείες της ΕΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ανάλογη προθυμία να συμμετάσχουν.

Η παραπάνω διαδικασία συνδέεται φυσικά με την ένταση των προσπαθειών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία φτάνουν σχεδόν στα 2,5 δισ. ευρώ με ένα σημαντικό μέρος τους, υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, να προέρχεται από τη χαμηλή τάση – οικιακή κατανάλωση και μικρές επιχειρήσεις. Πλέον η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την επιβολή ιδιαίτερα «τσουχτερού» επιτοκίου στις ανεξόφλητες οφειλές, ενώ κοινοπραξία εταιρειών με εξειδίκευση στην είσπραξη οφειλών έχει προσληφθεί από τη Διοίκηση για να αναλάβει δράση. Αυτή η στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο «σύμβουλος» καταστρώνει επιχειρησιακό σχέδιο για την είσπραξη των χρωστούμενων.

Διαφήμιση