Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp!

Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp!

0
Διαφήμιση

Η HeatVentors από την Ουγγαρία είναι η φετινή νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού PowerUp! για καινοτόμες start-ups στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας.

Το καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που αναπτύσσει βασίζεται σε υλικά αλλαγής φάσης και προσφέρει 90% εξοικονόμηση χώρου, 20-40% εξοικονόμηση ενέργειας και απόσβεση επένδυσης σε 0.5-2 χρόνια. Η HeatVentors κέρδισε το βραβείο των € 20.000 και την ευκαιρία να λάβει μέρος στον διεθνούς κύρους επιταχυντή InnoEnergy Highway®.

“Η νικήτρια ομάδα δίνει λύση σε μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του τομέα της ενέργειας: την ανάγκη για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης”, δήλωσε ο Łukasz Świercz, Business Creation Officer της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των € 10.000 κέρδισε η FLASC από τη Μάλτα που αναπτύσσει μια συσκευή αποθήκευσης ενέργειας που ενσωματώνεται σε υπεράκτιες πλωτές πλατφόρμες. Την τρίτη θέση και το βραβείο των € 5.000 κέρδισε η VIA ALTA που αναπτύσσει μια τεχνολογία για την παραγωγή βιοκαυσίμων από βιοδιασπώμενα απόβλητα.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου τελικού στη Βουδαπέστη, 12 start-ups παρουσίασαν τις προτάσεις τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής και παρουσία επενδυτών και εκπροσώπων του τύπου. Αυτά τα start-up ήταν οι νικητές των περιφερειακών τελικών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία, την Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα.

InnoEnergy_PowerUp2017_Georgie Barrat_host.jpg

Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν ανάμεσα από 158 ομάδες, από 24 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Το κίνητρο ήταν σημαντικό, αφού ο επιταχυντής Highway® είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα υποστήριξης start-up στον cleantech τομέα στην Ευρώπη:

«Βοηθάμε ενεργά – Επαληθεύουμε το επιχειρηματικό μοντέλο, ελέγχουμε αν η εταιρεία χρειάζεται υποστήριξη στις πωλήσεις. Προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε, αλλά να προσφέρουμε λύσεις και να ανοίγουμε πόρτες – Δίνουμε πρόσβαση στους επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς μας συνεργάτες από όλη την Ευρώπη.

Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός στόχος του διαγωνισμού PowerUp» αναφέρει ο Jakub Miler, CEO της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης, διοργανωτής του διαγωνισμού.

Την συμμετοχή της στον Highway® κέρδισε η Mebius, νικήτρια του ειδικού βραβείου Wild Card, που χορηγήθηκε από το MOL Group, παγκόσμιο συνεργάτη του διαγωνισμού:

Ο Zsolt Winkler, Επικεφαλής του Open Innovation Hub του MOL Group σχολίασε: «Η φιλόδοξη στρατηγική μας μετασχηματισμού μέχρι το 2030, βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, μαζί με την περιβαλλοντική συνείδηση και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, αλλάζουν ριζικά την βιομηχανία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Στη MOL υιοθετούμε μια κουλτούρα <<ανοικτής καινοτομίας>> ως την σωστή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις και η προσέγγιση του οικοσυστήματος των start-up είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς.

Innoenergy_PowerUp2017_signing strategic partnership with MOL.JPG

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ήμασταν ο βασικός σπόνσορας του διαγωνισμού PowerUp! και μπορέσαμε να δούμε να υλοποιούνται τόσες εμπνευσμένες ιδέες από την γεωγραφική μας περιοχή. Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες και να ευχηθούμε καλή τύχη στους νικητές».

Η κριτική επιτροπή περιλάμβανε τους: György Bacsa, SVP Group Strategy and Business Development, MOL Group, Viktor Miškovský, Investment Director, Inven Capital, Matias Torrellas, Portfolio Manager, InnoEnergy Łukasz Świercz, Business Creation Officer, InnoEnergy Central Europe και την Agnieszka Wasilewska-Semail, CEO, Rafako S.A., που αξιολογώντας το επίπεδο του διαγωνισμού δήλωσε:

«Θεωρώ πως το επίπεδο των συμμετεχόντων στον μεγάλο τελικό ήταν πολύ υψηλό. Το πεδίο εφαρμογής των ιδεών που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ ευρύ και κάθε μία από αυτές μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της καθαριότητας του περιβάλλοντός μας, γεγονός που θεωρούμε ως το πιο σημαντικό σε αυτό τον διαγωνισμό.

Στην RAFAKO, αναζητούμε αυτή την περίοδο λύσεις για την κατανεμημένη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Θα δούμε με προσοχή τις εταιρείες που παρουσιάστηκαν σήμερα και είμαι σίγουρη ότι με μερικές από αυτές θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία».

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον Jonas Kjellberg, έναν από τους συν-ιδρυτές του Skype και επενδυτή venture capital.

InnoEnergy_PowerUp2017_Diego Pavia_CEO.JPG

Αυτό που κάνει τον διαγωνισμό PowerUp! να ξεχωρίζει από τους άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς για start-ups είναι το Bootcamp: πριν από τον Μεγάλο Τελικό, οι συμμετέχοντες πέρασαν δύο ολόκληρες ημέρες κατά τις οποίες αξιολόγησαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και εξέλιξαν τις ικανότητες τους στην παρουσίαση.

Οι coaches και οι μέντορες, που βρίσκονταν στην διάθεση των συμμετεχόντων για να τους υποστηρίξουν στην προσπάθεια τους, αποτελούνταν από εξειδικευμένους επιχειρηματικούς εκπαιδευτές από την Κεντρική Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπως ο Gleb Maltsev από την Εσθονία, ο Rafał Szczepanik από την Πολωνία και o Jan Kubalik από τη Τσεχία.

«Τα workshops κατά την διάρκεια του Bootcamp μας επέτρεψαν να επαληθεύσουμε την επιχειρηματική μας αντίληψη – ήταν μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία. Είμαστε περήφανοι για την νίκη μας σήμερα και πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά», δήλωσε ο νικητής Zoltán Andrássy από την HeatVentors.

Διαφήμιση