Αρχική Επιστήμη Oι επιλογές λέξεων αντανακλούν αλλαγές που σχετίζονται με το άγχος σε γονιδιακό...

Oι επιλογές λέξεων αντανακλούν αλλαγές που σχετίζονται με το άγχος σε γονιδιακό επίπεδο!

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι η επιλογή λέξεων που κάνουν οι άνθρωποι μπορεί να αντικατοπτρίζουν το άγχος σε μερικά ανοσοκύτταρα, δηλαδή σε γονιδιακό επίπεδο ή αλλιώς στην έκφραση γονιδίων!

Στη Γενετική και ειδικότερα στη Γονιδιολογία με τον όρο γονιδιακή έκφραση ή έκφραση γονιδίων, (gene expression), χαρακτηρίζεται η διαδικασία εκείνη που προκαλεί τη μεταφορά κωδικοποιημένων πληροφοριών (του γονιδίου) στο λειτουργικό προϊόν του γονιδίου (πρωτεΐνη ή RNA).

glossa (4).jpg

Στην εργασία που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει πειράματα που πραγματοποίησαν με εθελοντές που φορούσαν φωνητικές συσκευές καταγραφής και βρήκαν σύνδεση όταν συνέκριναν τις ηχογραφήσεις με τη γονιδιακή έκφραση στα λευκά αιμοσφαίρια!

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι περνούν από αγχωτικά γεγονότα, οι εμπειρίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως εάν είναι μακροπρόθεσμες.

glossa (1).png

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι είναι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτές τις διεργασίες, αν και μερικές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση με φλεγμονή λόγω έκφρασης γονιδίων σε ανοσιακά κύτταρα.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με μια τέτοια πιθανότητα, οι ερευνητές ζήτησαν 143 ενήλικες εθελοντές να φορούν μια συσκευή που κατέγραφε τυχαία μερικές από τις συνομιλίες τους.

glossa (3).jpg

Οι ερευνητές μεταγράφουν τότε τις καταγραμμένες λέξεις έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν. Οι εθελοντές επίσης υποβλήθηκαν σε τακτικές εξετάσεις αίματος που επέτρεψαν την καταγραφή γονιδιακών εκφράσεων σε λευκά αιμοσφαίρια από 50 συγκεκριμένα γονίδια που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με το άγχος.

glossa (6).jpg

Κατά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά τις λέξεις που χρησιμοποίησαν οι εθελοντές σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους – ιδιαίτερα τις λεγόμενες “λειτουργικές λέξεις” που είναι συνήθως ορισμένοι τύποι επίθετων και αντωνυμιών, διότι έχει βρεθεί να χρησιμοποιούνται συχνότερα όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα αγχωτικό γεγονός.

glossa (5).jpg

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τους αγχωτικούς χρόνους για τους εθελοντές όπως υποδεικνύεται από τη χρήση της λέξης και τις συνέκρινε με την έκφραση γονιδίων σε κύτταρα λευκών αιμοσφαιρίων. Στο πλαίσιο αυτό διαπίστωσαν ότι οι επιλογές λέξεων που έγιναν από τους εθελοντές ήταν ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της γονιδιακής έκφρασης!

 

Διαφήμιση