Αρχική Υγεία - Διατροφή Η μετακίνηση των στάσεων των λεωφορείων μειώνει την έκθεση στη ρύπανση

Η μετακίνηση των στάσεων των λεωφορείων μειώνει την έκθεση στη ρύπανση

0
Διαφήμιση

Η μετακίνηση των στάσεων λεωφορείων μακριά από τις διασταυρώσεις θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα ρύπανσης των λεωφορείων, αλλά και την επιβάρυνση στους επιβάτες που εκτίθενται, αναφέρουν οι επιστήμονες της UCLA στο περιοδικό Environmental Pollution.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς, οι επιβάτες συχνά περιμένουν 15 με 25 λεπτά ή και περισσότερο στις στάσειςγια να έρθει ένα λεωφορείο.

“Η αναμονή συχνά σημαίνει ότι περνάει χρόνο σε μερικές από τις πιο μολυσμένες τοποθεσίες στις πόλεις, κοντά σε διασταυρώσεις όπου τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία συνεχώς σταματούν και επιταχύνουν, εκπέμποντας υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών καυσαερίων”, δήλωσε ο Suzanne Paulson, καθηγητής της UCLA ατμοσφαιρικές επιστήμες.

ripansi (3).jpg

“Τα καυσαέρια περιέχουν αέρια και μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων που ουσιαστικά δεν ρυθμίζονται από τις Υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος επειδή η ΕΡΑ ρυθμίζει τα λεπτά σωματίδια κατά βάρος και αυτά τα σωματίδια ζυγίζουν τόσο λίγο”, ανέφερε.

“Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία κορυφώνονται κοντά στις διασταυρώσεις και μειώνονται απότομα με την απόσταση από αυτές”, ανέφερε ο Paulson. Οι επιβάτες των λεωφορείων θα δέχονταν κατά πολύ λιγότερους ρύπους με τη μετακίνηση των λεωφορείων στα 120 μέτρα από τις διασταυρώσεις, αναφέρουν οι εκθέσεις της ερευνητικής ομάδας.

ripansi (5).jpg

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όχημα με μηδενικές εκπομπές, εξοπλισμένο με εξειδικευμένα εργαλεία για τη μέτρηση των πολύ λεπτών σωματιδίων και άλλων ρύπων εξάτμισης, όπως το οξείδιο του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα. Έκαναν μετρήσεις σε αρκετές γειτονιές στο Λος Άντζελες και στις γύρω περιοχές, όπως στο κέντρο του Λος Άντζελες, το Beverly Hills και την κοιλάδα San Gabriel.  

ripansi (7).jpg

Οι ειδικοί της κυκλοφορίας πιστεύουν ότι η ροή της κυκλοφορίας είναι καλύτερη εάν οι στάσεις των λεωφορείων βρίσκονται μετά τις διασταυρώσεις. Η βελτιωμένη ροή της κυκλοφορίας μπορεί να σημαίνει λιγότερη στάση και μετάβαση, πράγμα που θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα του αέρα.

ripansi (6).jpg

 

Διαφήμιση