Αρχική Επιστήμη Οι εξωγήινοι μπορεί να είναι περισσότερο σαν και εμάς από όσο νομίζουμε

Οι εξωγήινοι μπορεί να είναι περισσότερο σαν και εμάς από όσο νομίζουμε

0
Διαφήμιση

Οι ταινίες του Χόλιγουντ και η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι εξωγήινοι είναι τέρατα όντα, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από τον άνθρωπο. Αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα κοινά με τους εξωγήινους γείτονές μας, από ό, τι πιστεύαμε αρχικά.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Astrobiology, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζουν για πρώτη φορά πώς η θεωρία της εξελικτικής μεθόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει ξένες προβλέψεις και να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά τους.

Δείχνουν δε ότι οι εξωγήινοι μπορούν να διαμορφωθούν από τις ίδιες διαδικασίες και μηχανισμούς που έχουν διαμορφώσει τους ανθρώπους, όπως η φυσική επιλογή.

Η θεωρία υποστηρίζει το επιχείρημα ότι οι ξένες μορφές ζωής υφίστανται φυσική επιλογή και είναι σαν εμάς, εξελίσσονται για να είναι πιο εύρωστες και ισχυρότερες με την πάροδο του χρόνου.

eksogioinoi (1).jpeg

Ο Sam Levin, ερευνητής στο Τμήμα Ζωολογίας της Οξφόρδης, δήλωσε: “Ένα βασικό καθήκον των αστροβιολόγων (εκείνων που μελετούν τη ζωή στο σύμπαν) είναι να σκεφτόμαστε ποια θα είναι η εξωγήινη ζωή, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για τους εξωγήινους.

Έχουν ένα παράδειγμα ζωής ζωής στη Γη – για να παρεκκλίνουμε από τις προηγούμενες προσεγγίσεις στο πεδίο της αστροβιολογίας ήταν σε μεγάλο βαθμό μηχανιστικές, παίρνοντας αυτό που βλέπουμε στη Γη και αυτό που γνωρίζουμε για τη χημεία, τη γεωλογία και τη φυσική για να κάνουμε προβλέψεις για τους εξωγήινους.

“Στην εργασία μας, προτείνουμε μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία είναι να χρησιμοποιήσουμε την θεωρία της εξέλιξης για να κάνουμε προβλέψεις ανεξάρτητες από τις λεπτομέρειες της Γης.Αυτή είναι μια χρήσιμη προσέγγιση, διότι οι θεωρητικές προβλέψεις θα ισχύουν για εξωγήινους που βασίζονται σε πυρίτιο, και για παράδειγμα αναπνέουν άζωτο “.

eksogioinoi (1).jpg

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιδέα της εξωγήινης φυσικής επιλογής ως πλαισίου, η ομάδα αντιμετώπισε την εξω-γήινη εξέλιξη και το πόσο πολυπλοκότητα θα προκύψει στο διάστημα.

Η πολυπλοκότητα των ειδών έχει αυξηθεί στη Γη ως αποτέλεσμα μιας σειράς εκδηλώσεων, γνωστών ως μεγάλες μεταβάσεις. Αυτές οι μεταβάσεις συμβαίνουν όταν μια ομάδα ξεχωριστών οργανισμών εξελίσσεται σε οργανισμό ανώτερου επιπέδου – όταν τα κύτταρα γίνονται, για παράδειγμα, πολυκυτταρικοί οργανισμοί. Τόσο η θεωρία όσο και τα εμπειρικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι απαιτούνται ακραίες συνθήκες για να υπάρξουν σημαντικές μεταβάσεις.

Το έγγραφο κάνει επίσης συγκεκριμένες προβλέψεις για τη βιολογική σύνθεση σύνθετων εξωγήιινων και προσφέρει ένα βαθμό διορατικότητας ως προς το τι μπορεί να μοιάζουν.

eksogioinoi (2).jpeg

Ο Sam Levin πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να πούμε αν οι εξωγήινοι θα περπατήσουν σε δύο πόδια ή θα έχουν μεγάλα πράσινα μάτια. Πιστεύουμε όμως ότι η εξελικτική θεωρία προσφέρει ένα μοναδικό πρόσθετο εργαλείο για να καταλάβουμε τι θα είναι οι εξωγήινοι και δείξαμε μερικά παραδείγματα από τα είδη των ισχυρών προβλέψεων που μπορούμε να κάνουμε μαζί τους.

“Προβλέποντας ότι οι εξωγήινοι υποβλήθηκαν σε μεγάλες μεταβάσεις – και πόσο περίπλοκη έχει εμφανιστεί σε είδη στη γη, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο προβλεψιμότητας για την εξέλιξη που θα τους έκανε να μοιάζουν με εμάς.

“Όπως και οι άνθρωποι, προβλέπουμε ότι αποτελούνται από μια ιεραρχία οντοτήτων, οι οποίες συνεργάζονται για την παραγωγή πχ ενός εξωγήινου. Σε κάθε επίπεδο του οργανισμού θα υπάρχουν μηχανισμοί για την εξάλειψη των συγκρούσεων, τη διατήρηση της συνεργασίας και τη διατήρηση του οργανισμού.

eksogioinoi (3).jpg

Μπορούμε ακόμη να δώσουμε μερικά παραδείγματα για το τι θα είναι αυτοί οι μηχανισμοί. “Υπάρχουν δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες κατοικήσιμοι πλανήτες στον δικό μας γαλαξία. Δεν μπορούμε να πούμε αν είμαστε ήμαστε μόνοι στη Γη, αλλά κάναμε ένα μικρό βήμα μπροστά στην απάντηση, αν δεν είμαστε μόνοι, αν θα είναι οι γείτονες σαν εμάς. “

Διαφήμιση