Αρχική Υγεία - Διατροφή Η παγκόσμια βιομηχανία ζάχαρης έκρυβε στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία για...

Η παγκόσμια βιομηχανία ζάχαρης έκρυβε στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία για 50 χρόνια

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα εμπορίου της βιομηχανίας ζάχαρης των Η.Π.Α. φαίνεται να έχει αποκρύψει μια μελέτη με στοιχεία από πειράματα σε ζώα που συνδέουν τη σακχαρόζη με ασθένειες πριν από περίπου 50 χρόνια, υποστηρίζουν ερευνητές σε δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLOS Biology.

Οι ερευνητές Cristin Kearns, Dorie Apollonio και Stanton Glantz από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν τα εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανίας ζάχαρης και ανακάλυψαν ότι το Sugar Research Foundation (SRF) χρηματοδότησε την έρευνα των ζώων για να αξιολογήσει τις επιδράσεις της σακχαρόζης στην καρδιαγγειακή υγεία.

sugar (1).jpg

Όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι η σακχαρόζη μπορεί να σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο της ουροδόχου κύστης, διαπίστωσαν ότι το ίδρυμα τερμάτισε το έργο χωρίς να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

Σε μια προηγούμενη ανάλυση των εγγράφων, οι Kearns και Glantz διαπίστωσαν ότι η SRF είχε χρηματοδοτήσει κρυφά ένα άρθρο ανασκόπησης του 1967 που υποβάθμισε στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση σακχαρόζης με τη στεφανιαία νόσο.

sugar (2).jpg

Η ανασκόπηση που χρηματοδοτήθηκε από το SRF σημείωσε ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα αρουραίοι που τρέφονταν με ζάχαρη είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από ό, τι τα τρόφιμα που έλαβαν άμυλο, αλλά απέρριψε τη σημασία των μελετών σε ζώα για την κατανόηση της ανθρώπινης ασθένειας.

Στο νέο βιβλίο της PLOS Biology, η ομάδα αναφέρει ότι το επόμενο έτος, το SRF (το οποίο είχε αλλάξει το όνομά του το 1968 στο Διεθνές Ίδρυμα Ερευνών Ζάχαρης ή ISRF) ξεκίνησε μια μελέτη με αρουραίους με τίτλο “Project 259” για τη μέτρηση των θρεπτικών επιδράσεων από (βακτηριακούς) οργανισμούς στην εντερική οδό όταν καταναλώθνεται η σακχαρόζη, σε σύγκριση με το άμυλο.

sugar (4).jpg

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την ISRF σε αρουραίους. Το Pover του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ πρότεινε ότι τα βακτηρίδια του εντέρου βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσμενών καρδιαγγειακών επιδράσεων της ζάχαρης. Ωστόσο ανέφερε επίσης ευρήματα που ενδέχεται να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

“Αυτό το τυχαίο εύρημα του “Project 259″ έδειξε στην ISRF ότι η κατανάλωση σακχαρόζης έναντι αμύλου προκάλεσε διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα”, υποστηρίζει ο Kearns και οι συνεργάτες της και πρότεινε ότι η σακχαρόζη, μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.”

sugar (5).jpg

Στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες διαφώνησαν σχετικά με το κατά πόσο η ζάχαρη θα μπορούσε να ααυξήσει τα τριγλυκερίδια σε σχέση με το άμυλο και το “Project 259” θα ενίσχυε την υπόθεση ότι θα μπορούσε, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Επιπλέον, ο τερματισμός του “Project 259” αντανακλά τις προηγούμενες προσπάθειες του SRF να μειώσει τον ρόλο του σακχάρου στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σημερινή συζήτηση σχετικά με τις σχετικές επιπτώσεις της ζάχαρης έναντι του αμύλου μπορεί να έχει τις ρίζες της σε περισσότερα από 60 χρόνια βιομηχανικής χειραγώγησης της επιστήμης.

sugar (3).jpg

Πέρυσι, η Ένωση Ζάχαρης επέκρινε μια μελέτη σε ποντίκια που υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ ζάχαρης και αυξημένης ανάπτυξης όγκων και μετάστασης, λέγοντας ότι «δεν έχει δημιουργηθεί αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ των καταπιεσμένων σακχάρων και του καρκίνου».

Η ανάλυσή της από την Kearns και τους συναδέλφους της για τα ίδια τα έγγραφα της βιομηχανίας δείχνει ότι ο κλάδος γνώριζε την έρευνα σε ζώα υποδεικνύοντας αυτόν τον σύνδεσμο και σταμάτησε τη χρηματοδότηση για την προστασία των εμπορικών του συμφερόντων πριν από μισό αιώνα.

sugar (7).jpg

“Το είδος της χειραγώγησης της έρευνας είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η καπνοβιομηχανία”, σύμφωνα με τον συντάκτη Stanton Glantz. “Αυτό το είδος συμπεριφοράς θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία ζάχαρης ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τη χάραξη πολιτικής.”

 

Διαφήμιση