Αρχική Θεραπείες Η αρθρίτιδα οδηγεί στην ανακάλυψη θεραπειών για τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Η αρθρίτιδα οδηγεί στην ανακάλυψη θεραπειών για τα αυτοάνοσα νοσήματα!

0
Διαφήμιση

Ευκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σκληρόδερμα και ο λύκος, όπου η υπερβολική ανοσοαπόκριση οδηγεί σε πόνο, φλεγμονή, δερματικές διαταραχές και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Οι συνθήκες είναι τόσο συνηθισμένες ώστε τρία από τα πέντε κορυφαία φάρμακα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να διευκολύνουν τα συμπτώματά τους. Αλλά δεν υπάρχει θεραπεία, και οι θεραπείες είναι δαπανηρές και έρχονται με παρενέργειες.

Τώρα οι ερευνητές του CU Boulder έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό “φάρμακο”  που θα μπορούσε κάποια μέρα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία τέτοιων ασθενειών παρεμποδίζοντας μια πρωτεϊνική ουσία να προτρέψει το σώμα να αρχίσει να επιτίθεται στον ιστό του.

arthritisaut (2).jpg

“Έχουμε ανακαλύψει ένα κλειδί για να κλειδώσουμε αυτή την πρωτεΐνη σε κατάσταση ηρεμίας”, δήλωσε ο Hang Hubert Yin, καθηγητής βιοχημείας στο Ινστιτούτο BioFrontiers και επικεφαλής του πεοράματος που δημοσιεύθηκε χθες στο Nature Chemical Biology, περιγράφοντας την ανακάλυψη.

Για χρόνια, οι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Toll-like υποδοχέας 8 (TLR8) παίζει βασικό ρόλο στην έμφυτη ανοσοαπόκριση.

arthritisaut (3).jpg

Όταν αισθάνεται την παρουσία ενός ιού ή βακτηρίων, περνάει μια σειρά από βήματα για να μετασχηματιστεί από την παθητική στην ενεργό κατάσταση, πυροδοτώντας μια σειρά από φλεγμονώδη σήματα για να πολεμήσει τον ξένο εισβολέα. Αλλά, όπως εξήγησε ο Γιν, «μπορεί να είναι ένα δίκοπο σπαθί» που οδηγεί σε ασθένεια όταν αυτή η αντίδραση είναι υπερβολική.

arthritisaut (5).jpg

Επειδή η TLR8 έχει μια μοναδική μοριακή δομή και είναι κρυμμένη μέσα στο ενδοσώμα – μια απειροελάχιστη φυσαλίδα μέσα στην κυψέλη, καθώς είναι ένας σχηματισμός (κοιλότητα) που απαντάται στην κυτταρική μεμβράνη κύτταρων.- και όχι στην επιφάνεια του κυττάρου, έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος για την ανάπτυξη φαρμάκων. “Αυτός ήταν ένας μακροπρόθεσμος στόχος με ελάχιστη επιτυχία”, δήλωσε ο Γιν.

arthritisaut 7.jpg

Ωστόσο, η μελέτη του δείχνει ότι ένα μόριο που μοιάζει με φάρμακο που ονομάζεται CU-CPT8m δεσμεύεται και αναστέλλει την TLR8 και ασκεί “ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα” στον ιστό των ασθενών με αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και νόσο του Still, μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια.

Για τη μελέτη, ο Yin και οι συν-συγγραφείς του χρησιμοποίησαν διαλογή υψηλής απόδοσης για να εξετάσουν περισσότερες από 14.000 ενώσεις μικρών μορίων για να προσδιορίσουν αν είχαν τη σωστή χημική δομή να δεσμεύσουν το TLR8. 

arthritisaut (6).jpg

Χρησιμοποιώντας τη δομή αυτή ως πρότυπο, συνθέτουν χημικά εκατοντάδες καινοτόμες ενώσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μία από αυτές που δεσμεύει και αναστέλλει τέλεια την TLR8.

Προηγούμενες προσπάθειες για την στόχευση της πρωτεΐνης έχουν επικεντρωθεί στην απενεργοποίησή της όταν είναι σε ενεργό κατάσταση. Αλλά η ένωση του Yin που αναπτύχθηκε αποτρέπει την ενεργοποίησή της ενώ είναι ακόμα σε παθητική κατάσταση.  “Πριν, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κλείσουν την ανοιχτή πόρτα για να την κλείσουν. Βρήκαμε το κλειδί για να κλειδώσουμε την πόρτα από μέσα έτσι δεν ανοίγει ποτέ”, είπε ο Yin.

arthritisaut (1).jpg

Πολύ περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που χτυπάνε τη βασική αιτία των αυτοάνοσων ασθενειών, αντί να θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα. Ηδη ο Yin έχει ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ελπίζει να προχωρήσει σε μελέτες σε ζώα και σε κλινικές δοκιμές εντός των επόμενων δύο ετών.

Εν τω μεταξύ, η νέα ένωση μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτο εργαλείο για να κατανοήσει ακριβώς τι κάνουν το TLR8 και οι άλλοι εννέα εννοιολογικοί υποδοχείς στο σώμα.

 

Διαφήμιση