Αρχική Υγεία - Διατροφή Εντοπίστηκαν νέοι τύποι κυττάρων του μαστού! Τι αλλάζει με την ανακάλυψη

Εντοπίστηκαν νέοι τύποι κυττάρων του μαστού! Τι αλλάζει με την ανακάλυψη

0
Διαφήμιση

Μια κοινή προσπάθεια από τους ερευνητές του καρκίνου του μαστού και τους βιοπληροφορικούς έδωσε νέες γνώσεις για τις μοριακές αλλαγές που προωθούν την ανάπτυξη του μαστού.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε γονίδια που εκφράζονται σε μεμονωμένα κύτταρα στον μαστικό αδένα (ιστό μαστού) για να κατανοήσουν τις ευρύτερες μοριακές μεταβολές που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη.

masto (5).jpg

Αυτό αποκάλυψε μια δραματική μετατόπιση της γονιδιακής έκφρασης γύρω από την έναρξη της εφηβείας, και επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει μη αναγνωρισμένα κύτταρα στα κύτταρα του στήθους!

Το στήθος αναπτύσσεται από βλαστικά κύτταρα, με δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία για την προετοιμασία του μαστικού αδένα για την παραγωγή γάλακτος.

masto (3).jpg

Οι ερευνητές έχουν δείξει πολλές παραλλαγές μεταξύ της κανονικής ανάπτυξης μαστού και του σχηματισμού καρκίνου του μαστού. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία, που ονομάζεται μονοκύτταρο RNA-sequencing, στην οποία οι ερευνητές θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τα μεταγραφόμενα εκατοντάδες έως χιλιάδες κύτταρα, μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα μπόρεσε να καθορίσει προηγουμένως άγνωστες αλλαγές στην έκφραση γονιδίων στο αναπτυσσόμενο στήθος.

masto (7).jpg

Πώς αναπτύσσεται το στήθος;

Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου, μεταξύ των οποίων ο Δρ Bhupinder Pal, ο Δρ Yunshun Chen και ο Δρ. François Vaillant, με επικεφαλής τον καθηγητή Jane Visvader, καθηγητή Gordon Smyth και καθηγητή Geoff Lindeman, διερεύνησαν τις μοριακές αλλαγές που εμφανίζονται καθώς αναπτύσσεται το στήθος. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Ο καθηγητής Visvader, που ηγείται από κοινού το ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου για τον καρκίνο του μαστού με τον καθηγητή Lindeman, δήλωσε ότι η ομάδα επικεντρώθηκε σε αλλαγές στο στήθος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία.

masto (2).jpg

“Συγκρίναμε τα γονίδια που εκφράζονται από τα κύτταρα του μαστού – το «μεταγραφικό τους κείμενο» – σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη δημιουργία προφίλ χιλιάδων κυττάρων”, ανέφερε.

“Αυτό μας επέτρεψε να αποκαλύψουμε μια τεράστια αλλαγή στο μεταγραφικό πρόγραμμα που συμβαίνει κοντά στην εφηβεία, η οποία είναι η χρονική στιγμή που τα κύτταρα δεσμεύονται να γίνουν διαφορετικοί τύποι ενήλικων κυττάρων.

Πριν από αυτό το διάστημα, στο προ-εφηβικό στήθος, τα κύτταρα είναι όλα μια σχετικά παρόμοια και ανώριμη κατάσταση. “

masto (4).jpg

Ο καθηγητής Visvader είπε ότι τα ευρήματα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. “Αυτό το είδος τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί στην κατανόηση των κυττάρων που πηγαίνουν στραβά σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία προσφέρει έναν νέο τρόπο διερεύνησης της ετερογένειας του καρκίνου του μαστού σε πολύ μεγαλύτερο βάθος”, δήλωσε ο καθηγητής Visvader.

masto (1).jpg

Διαφήμιση