Αρχική Επιστήμη Τα καρκινικά κύτταρα εκπέμπουν «μην με φάτε» στο ανοσοποιητικό σύστημα!

Τα καρκινικά κύτταρα εκπέμπουν «μην με φάτε» στο ανοσοποιητικό σύστημα!

0
Διαφήμιση

Μια δεύτερη βιολογική διαδρομή του καρκίνου που αποτρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην καταπιεί και σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα εντόπισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

“Η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ενεργοποιεί τη δημιουργία μορίων SOS που αναγνωρίζονται από τα κύτταρα των σαρωτών του σώματος, τα οποία ονομάζονται μακροφάγα”, δήλωσε ο Irving Weissman, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιολογία Στεφανιαίων Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Στάνφορντ, καθώς και του Ludwig Cancer Center.

karkinossima (1).jpg

“Εντούτοις, οι επιθετικοί καρκίνοι εκφράζουν ένα σήμα «Μην με τρώτε» με τη μορφή CD47 στις επιφάνειές τους. Τώρα έχουμε εντοπίσει ένα δεύτερο σήμα που λέει «Μην τρώτε και εμένα» για τον συμπληρωματικό υποδοχέα των λευκών αιμοσφαιρίων (μακροφάγα), η απενεργοποίηση του οποίου με ειδικά αντισώματα θα αποκαταστήσει την ικανότητα των μακροφάγων να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα».

karkinossima (7).jpg

“Ταυτόχρονα, η δέσμευση και των δυο αυτών βιολογικών οδών σε ποντίκια είχε ως αποτέλεσμα τη διείσδυση των λευκών αιμοσφαιρίων σε πολλούς τύπους ανοσοκυττάρων και προκάλεσε σημαντικά την κάθαρση του όγκου, με αποτέλεσμα να μικρύνουν συνολικά οι όγκοι”, δήλωσε.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη δυνατότητα μιας διπλής ή ίσως και τριπλής θεραπείας σε ανθρώπους, στην οποία συνδυάζουμε πολλαπλούς αποκλεισμούς με την ανάπτυξη του καρκίνου», κατέληξε.

karkinossima (6).jpg

Σημασία των μακροφάγων

Τα μακροφάγα είναι μεγάλα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Ως μέρος αυτού που είναι γνωστό ως έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, κατακλύζουν και σκοτώνουν ξένους εισβολείς, όπως τα βακτηρίδια ή τους ιούς. Καταστρέφουν επίσης τα νεκρά και πεθαίνουν κύτταρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα.

 karkinossima (1).png

Το σήμα “Μην με τρώτε” εντοπίστηκε στο εργαστήριο της Weissman το 2009. Η ομάδα του διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα εκφράζουν υψηλά επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται CD47 στις επιφάνειές τους. Έδειξαν ότι το CD47 συνδέεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SIRPalpha στην επιφάνεια των μακροφάγων, αναστέλλοντας την ικανότητά τους να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

karkinossima (4).jpg

Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η θεραπεία με αντίσωμα αντι-CD47 βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα των μακροφάγων να εξοντώσουν καρκινικά κύτταρα και ακόμη οδήγησε σε κάποιες θεραπείες σε μοντέλα καρκίνου του ποντικιού. Οι κλινικές δοκιμές Φάσης-1 βρίσκονται σε εξέλιξη στο Στάνφορντ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ανθρώπους με μια ποικιλία αίματος και συμπαγών όγκων.

karkinossima (5).jpg

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα αλληλεπίδραση δέσμευσης που χρησιμοποιείται από τα καρκινικά κύτταρα για να αποφύγουν τα μακροφάγα κεφαλαιοποιεί μια πρωτεϊνική δομή στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Ανθρώπινοι όγκοι που έχουν υψηλά επίπεδα της πρωτεϊνης στις επιφάνειές τους είναι πιο ανθεκτικές σε αντι-CD47 θεραπεία από αυτές που έχουν χαμηλότερα επίπεδα του συμπλέγματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

karkinossima (3).jpg

Η κατανόηση της ισορροπίας ανάμεσα στην προσαρμοστική και την έμφυτη ανοσία είναι σημαντική στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Τα ευρήματα θδημοσιεύτηκαν στις 27 Νοεμβρίου στο Nature Immunology.

Διαφήμιση