Αρχική Ανακύκλωση Πρόστιμα 200 έως 500 ευρώ σε όσους δεν κάνουν ανακύκλωση!

Πρόστιμα 200 έως 500 ευρώ σε όσους δεν κάνουν ανακύκλωση!

0
Διαφήμιση

Βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες που δεν ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, προβλέπει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμάτων.

Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει την επιβολή από 200 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης ενός δήμου ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχο το έργο τους.

Σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ, τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο τους δίνει και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση.

Μια σημαντική νέα παράμετρος του νόμου, είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται.

Αν για παράδειγμα ένας δήμος διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά αντί για ένα τόνο, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη.

Ο λόγος είναι ότι πλέον τα δημοτικά τέλη θα είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Πρόστιμα από 500 έως 1.000.000 ευρώ θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Ο νέος νόμος που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του 2001, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και την διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

«Θέλουμε το νέο μοντέλο ανακύκλωσης να χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας, να μειώσει το κόστος διαχείρισης, να στηρίξει τον πολίτη, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δημιουργήσει εργασία, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, να μειώσει τα πρόστιμα και να δημιουργήσει και ακαθάριστο εθνικό προϊόν το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι παροδικά», δήλωσε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπονται από τις κοινοτικές οδηγίες και τον εθνικό σχεδιασμό που θεσπίστηκε το 2015.

Το νομοσχέδιο δίνει σημαντικές εξουσίες στον ΕΟΑΝ. Για πρώτη φορά δεν θα εισηγείται πρόστιμα, αλλά θα τα επιβάλλει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα αναστολής συστημάτων ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το πιο ισχυρό εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης -μπλε κάδοι) εκτιμά ότι η εισφοροδιαφυγή μόνο στον κλάδο των συσκευασιών είναι 40%.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here