Αρχική Ενέργεια Οι συνέργειες στα Ενεργειακά στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

Οι συνέργειες στα Ενεργειακά στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

0
Διαφήμιση

Η Συνάντηση αυτή, η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής, διεξάγεται φέτος με διευρυμένη ατζέντα, σε συνέχεια εξάλλου και των πρόσφατων επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τους ομολόγους του των χωρών αυτών στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (18 – 22.09.17).

 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, σκοπός της Συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Εξάλλου, οι χώρες της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συνέπειες της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα κράτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή, σε αυτή τη 2ηΥπουργική Συνάντηση περιλαμβάνεται ακόμα το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργιών στον ενεργειακό τομέα. Με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα φιλοδοξεί αυτή η 2η Υπουργική Συνάντηση να αποτελέσει και πάλι όχημα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, δίνοντας ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα: Η εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας, δηλαδή η ευημερία ολόκληρης της περιοχής, μπορούν να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη συνεργιών και δικτύων συνεργασίας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here