Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέο μόριο υπόσχεται τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού HIV!

Νέο μόριο υπόσχεται τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού HIV!

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland και του Πανεπιστημίου Duke έχουν σχεδιάσει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο πρωτεΐνης-ζάχαρης που σε ένα ζωικό μοντέλο διεγείρει μια ανοσοαπόκριση έναντι των σακχάρων που αποτελούν προστατευτική ασπίδα γύρω από τον ιό HIV. Το μόριο θα μπορούσε μία μέρα να γίνει μέρος ενός επιτυχούς εμβολίου HIV.!

“Ένα εμπόδιο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου HIV είναι η δυσκολία το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά της ασπίδας ζάχαρης των πολλαπλών στελεχών του HIV”, δήλωσε ο Lai-Xi Wang, καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας στο UMD. “Η μέθοδος μας αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σχεδιάζοντας ένα συστατικό εμβολίου που μιμείται ένα τμήμα πρωτεΐνης-ζάχαρης αυτής της ασπίδας”.

newmolecules.jpg

Οι Wang και συνεργάτες σχεδίασαν έναν υποψήφιο εμβολιασμό χρησιμοποιώντας θραύσμα πρωτεΐνης HIV που συνδέεται με μια ομάδα σακχάρων. Όταν εγχύθηκαν σε κουνέλια, το υποψήφιο εμβόλιο διέγειρε αποκρίσεις αντισωμάτων έναντι της ασπίδας σακχάρου σε τέσσερα διαφορετικά στελέχη του Ηΐν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Chemical Biology στις 26 Οκτωβρίου 2017.

Το πρωτεϊνικό θραύσμα του υποψήφιου εμβολίου προέρχεται από την gp120, μια πρωτεΐνη που καλύπτει τον ιό HIV σαν προστατευτικό φάκελο. Μια θωρακική ασπίδα καλύπτει το  gp120, ενισχύοντας την άμυνα του HIV. Τα σπάνια μολυσμένα με Ηΐν άτομα που μπορούν να κρατήσουν τον ιό χωρίς φαρμακευτική αγωγή έχουν συνήθως αντισώματα που προσβάλλουν την gp120.

hiv-NEW-HURDLE.jpg

Οι ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο HIV που στοχεύει στην gp120, αλλά είχε λίγη επιτυχία για δύο λόγους. Πρώτον, η ασπίδα ζάχαρης στον ιό HIV μοιάζει με σάκχαρα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και συνεπώς δεν διεγείρει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Δεύτερον, υπάρχουν περισσότερα από 60 στελέχη του HIV και ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Ως αποτέλεσμα, τα αντισώματα κατά της gp120 από ένα στέλεχος Ηΐν δεν θα προστατεύουν έναντι άλλων στελεχών ή μεταλλαγμένου στελέχους.

Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, ο Wang και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε ένα μικρό κομμάτι της πρωτεΐνης gp120 που είναι κοινό μεταξύ των στελεχών του ιού HIV. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο συνθετικής χημείας που προηγουμένως ανέπτυξαν για να συνδυάσουν το θραύσμα gp120 με ένα μόριο σακχάρου, το οποίο μοιράζεται επίσης μεταξύ των στελεχών του ιού HIV, για να μιμείται την ασπίδα ζάχαρης στον φάκελο HIV.

hiv.JPG

Έπειτα, οι ερευνητές έκαναν έγχυση του υποψήφιου εμβολίου πρωτεΐνης-ζάχαρης σε κουνέλια και διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των κουνελιών παρήγαγε αντισώματα που συνδέθηκαν φυσικά με gp120 που βρέθηκαν σε τέσσερα κυρίαρχα στελέχη του ιού HIV που κυκλοφορούσαν σήμερα. Η έγχυση κουνελιών με υποψήφιο εμβόλιο που περιείχε το θραύσμα πρωτεΐνης χωρίς την ομάδα σακχάρου είχε σαν αποτέλεσμα αντισώματα που συνδέονται κυρίως με το gp120 από ένα μόνο στέλεχος Ηΐν.

“Αυτό το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό επειδή η παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν άμεσα την αμυντική ασπίδα ζάχαρης είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη ανοσίας έναντι του στόχου και ως εκ τούτου το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πραγματικά αποτελεσματικού εμβολίου”, δήλωσε ο Wang.

hiv.jpg

Αν και τα αντισώματα των κουνελιών δεσμεύονταν στην gp120, δεν εμπόδιζαν τον ζωντανό ιό HIV να μολύνει τα κύτταρα. Αυτό το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει τον Wang, ο οποίος σημείωσε ότι παίρνει συνήθως τους ανθρώπους μέχρι δύο χρόνια για να χτίσουν ανοσία έναντι του HIV και η μελέτη των ζώων διήρκεσε μόνο δύο μήνες.

“Η ικανότητα του υποψήφιου εμβολίου να δημιουργήσει σημαντικά αντισώματα κατά της ασπίδας της ζάχαρης σε μόλις δύο μήνες είναι ενθαρρυντική · άλλες μελέτες χρειάστηκαν έως και τέσσερα χρόνια για να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα.Αυτό σημαίνει ότι το μόριο μας είναι ένας σχετικά ισχυρός επαγωγέας της ανοσοαπόκρισης. “

sequentialim.jpg

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών θα είναι η διεξαγωγή μακροπρόθεσμων μελετών σε συνδυασμό με άλλους υποψήφιους εμβολιασμούς, η οποία θα κατευθύνει σε ποιες περιοχές της gp120 τα αντισώματα δεσμεύουν και θα καθορίσει πώς μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων στην εξουδετέρωση του HIV.

Διαφήμιση