Αρχική Περιβάλλον Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα χτύπησε ρεκόρ!

Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα χτύπησε ρεκόρ!

0
Διαφήμιση

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

“Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν με ταχύτητα ρεκόρ το 2016”, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. “Οι παγκόσμιες μέσες συγκεντρώσεις CO2 έφτασαν τα 403,3 μέρη ανά εκατομμύριο το 2016, από 400,00 ppm το 2015 λόγω συνδυασμού ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ισχυρού γεγονότος El Nino”, ανέφερε.

Το Δελτίο Φυσικών Αερίων του Θερμοκηπίου, η ετήσια έκθεση ναυαρχίδας του Οργανισμού Μετεωρολογικών Οργανισμών του ΟΗΕ, παρακολουθεί την ηπειρωτική επικράτεια επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα κατά την μεταβιομηχανική εποχή (από το 1750).

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι την τελευταία φορά που η Γη παρουσίασε παρόμοια ποσοστά συγκέντρωσης CO2 ήταν πριν από τρία έως πέντε εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν μέχρι και 20 μέτρα (66 πόδια) υψηλότερη από ό, τι τώρα.

“Χωρίς ραγδαίες περικοπές CO2 και άλλων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, θα προχωρήσουμε σε επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, πολύ πάνω από το στόχο που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος”, δήλωσε ο επικεφαλής της WMO Πέτερι Ταλάς.

Η ιστορική συμφωνία που εγκρίθηκε από 196 χώρες πριν από δύο χρόνια αντιμετωπίζει νέα πίεση μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

“Οι αριθμοί δεν είναι ψέμα, εξακολουθούμε να εκπέμπουμε πάρα πολλή και αυτό πρέπει να αντιστραφεί”, δήλωσε ο επικεφαλής του περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Erik Solheim.

“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι παγκόσμια πολιτική βούληση και νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης”. Το δελτίο αερίων θερμοκηπίου παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις αερίων στην ατμόσφαιρα και όχι τις εκπομπές με δεδομένα που συλλέγονται από σταθμό παρακολούθησης στη Mauna Loa της Χαβάης.

Διαφήμιση