Αρχική Επιστήμη Αποκαλύφθηκε η συσχέτιση του καπνού από πυρκαγιές δασών με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αποκαλύφθηκε η συσχέτιση του καπνού από πυρκαγιές δασών με την ατμοσφαιρική ρύπανση

0
Διαφήμιση

Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να συμβάλει σε περισσότερες από τις μισές σε έκταση ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις ηπειρωτικές Πολιτείες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και περίπου το 20% των ρυπάνσεων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Huntsville!

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εργαλείων που θα προειδοποιούν για ενδεχόμενα συμβάντα ρύπανσης που σχετίζονται με τον καπνό και για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του καπνού από την καύση των δασών.

“Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο ως έναν τρόπο να προσδιορίσετε εάν ένα συγκεκριμένο συμβάν πυρκαγιάς πρόκειται να αποτελέσει σημείο ανατροπής στο πέρασμα του ορίου ρύπανσης προς την κατεύθυνση του ανέμου “, λέει ο Aaron Kaulfus, πτυχιούχος φοιτητής στο τμήμα του UAH της ατμοσφαιρικής επιστήμης.

Ο Kaulfus και ο Δρ Udaysankar Nair, αναπληρωτής καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο UAH, χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν με ένα ζευγάρι οργάνων στους δορυφόρους NOAA και NASA για να εντοπίσουν και τα δύο καυτά σημεία που δείχνουν τις πυρκαγιές των δασών και τα καπνογόνα από τις φωτιές.

fotia (2).jpg

Συνδύασαν με δεδομένα του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) σε επιφανειακούς χώρους όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερέβη το ασφαλές όριο σωματιδίων όχι μεγαλύτερου από 2,5 μικρά.

Τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερο από 2,5 μικρά (λιγότερο από το ένα τέταρτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας) είναι αρκετά μικρά για να μπουν στους πνεύμονες ενός ατόμου. Σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά.

Η EPA εκτιμά ότι η καύση βιομάζας συνεισφέρει περισσότερο από το 25% όλων των ρύπων μικρών σωματιδίων (τα οποία αναγνωρίζονται από την EPA ως PM2,5) στις ΗΠΑ

fotia (3).jpg

Η ομάδα UAH διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – όταν το επίπεδο κάλυψης καπνού στις ΗΠΑ κορυφώνεται – περίπου το 52% όλων των συμβάντων ρύπανσης της ατμόσφαιρας (PM2.5) στις ηπειρωτικές ΗΠΑ συμβαίνουν όταν υπάρχει καπνός από δασικές πυρκαγιές.

Σε περιοχές παρακολούθησης της αγροτικής ρύπανσης στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ, πάνω από το 80% των καλοκαιρινών ημερών, όταν υπάρχει καπνός, έχουν επιπλέον σωματίδια PM2.5 στον αέρα.

Σε ετήσια βάση, “τουλάχιστον το 20,1% των συνολικών ημερήσιων υπερβάσεων συνέπεσε με τα αναγνωρίσιμα γενικά όρια καπνού”, λέει ο Kaulfus. “Κατά μέσο όρο, οι συγκεντρώσεις PM2.5 ήταν υψηλότερες για τις ημέρες κατά τις οποίες υπήρχε καπνός στην περιοχή”.

fotia (4).jpg

Ενώ έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις του καπνού από τις πυρκαγιές των δασών και την καύση άλλης βιομάζας σε επίπεδα όζοντος (άλλος ρύπος), ο Δρ. Nair λέει ότι αυτή είναι η πρώτη απόπειρα σύνδεσης της ρύπανσης καπνού με σωματίδια σε εθνική κλίμακα. “Πήραμε μια εθνική προσέγγιση σε αυτό και όχι μια προσέγγιση ανά σταθμό,” λέει ο Kaulfus.

Αυτή η έρευνα, η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και τη NASA, έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

Ενώ υπήρχε καπνός πάνω από ένα από τα πέντε σωματιδιακά συμβάντα ρύπανσης κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο Kaulfus λέει ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση αιτίας-αποτελέσματος. “Ήταν τουλάχιστον πιθανό ότι ο καπνός επηρέαζε αυτούς τους επιφανειακούς ρύπους”, είπε

fotia (5).jpg

Η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών ήταν στις κεντρικές ΗΠΑ, από τον Καναδά μέχρι το ανατολικό Τέξας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, από το 2005 έως το 2016, τα δορυφορικά όργανα NOAA και NASA είδαν περισσότερες από 600 ημέρες με κάλυψη καπνού πάνω από την πλειοψηφία της Βόρειας Ντακότα, Μινεσότα και Αϊόβα, καθώς και τις ανατολικές μερίδες του Κάνσας και της Νεμπράσκα, της Νότιας Ντακότα.

Κάτω από σταθερές ατμοσφαιρικές συνθήκες, οι καπνοί από τις πυρκαγιές μπορούν να περιοριστούν σε μια ρηχή ατμοσφαιρική οριακή επιφάνεια κοντά στο έδαφος, ενισχύοντας τη ρύπανση μικρών σωματιδίων στην επιφάνεια. Στην περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, ο καπνός μπορεί να εγχυθεί σε υψηλότερα υψόμετρα.

fotia (6).jpg

Οι συνήθεις μέθοδοι μεταφοράς μπορούν επίσης να αναμιγνύουν καπνό από οποιοδήποτε είδος φωτιάς σε όλη τη βαθιά ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να μεταφέρει χιλιάδες μίλια από την πηγή του καπνού και να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα κατά την κατεύθυνση του ανέμου.

Μια περιοχή του δυτικού κόλπου του Μεξικού, κοντά στις ακτές του Τέξας και της δυτικής Λουιζιάνα, είχε περισσότερες από 350 ημέρες κάλυψης καπνού κατά την περίοδο της μελέτης, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από δασικές πυρκαγιές και καύση βιομάζας στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

fotia (7).jpg

Διαφήμιση