Αρχική Προγράμματα Ε.Κ.Ε. Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ το προσεχές Σάββατο

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ το προσεχές Σάββατο

0
Διαφήμιση

Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά 12 χρόνια. Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ φέτος συνδέεται με τον εορτασμό των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως διοργανώνεται από την Πρυτανεία του ΕΜΠ, και φιλοδοξεί να συμβάλει, με τη σειρά της, στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο.

Διαδραστικά Εργαστήρια (από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα)

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν περισσότερες από 120 ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, Πανεπιστημίων της Αθήνας και συναφών δράσεων Έρευνας, Εκπαίδευσης, Απασχόλησης, Καινοτομίας, Ανάπτυξης και Αειφορίας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.

Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με φοιτητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων.

Στην ιστορική είσοδο του κτιρίου, το κοινό θα υποδέχονται πρότυπα οχήματα κατασκευασμένα από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, ενώ μαζί μας θα είναι επιλεγμένα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Εναρκτήρια Εκδήλωση (18:00-19:00)

Θα διεξαχθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την ‘Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό’. Τις εργασίες θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ι. Γκόλιας, στο πλαίσιο των 180 χρόνων του ΕΜΠ θα παρουσιάσει το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Καθ. Ι. Πασπαλιάρης, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών ΑΕΙ και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, υποστηρικτών και συνεργαζόμενων φορέων.

Τιμητική Βράβευση (19:00)

Βράβευση των Διεπιστημονικών Ερευνητικών Ομάδων του ΕΜΠ για τη συμβολή τους στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό:
 Διεπιστημονική Ομάδα ΕΜΠ που εκπόνησε τη διεπιστημονική μελέτη και είχε την ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας και της υλοποίησης του έργου συντήρησης, ενίσχυσης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόσφατα στις τρεις Χριστιανικές κοινότητες του Παναγίου Τάφου.

Διεπιστημονική Ομάδα ΕΜΠ που εκπόνησε τη διεπιστημονική μελέτη και έχει την επιστημονική ευθύνη για τη στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη της Γέφυρας Άραχθου στην Πλάκα, τηρώντας τους δεσμούς με την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών και ιδρυτών του ΕΜΠ

Μουσικά Δρώμενα

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν, όπως κάθε χρόνο, σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού, το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ (19:30) και η Ομάδα Κρουστών ΕΜΠ (20:30).

Θεατρικά Δρώμενα

Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον και εξαιρετικά επιτυχή παράσταση από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών «ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο» με τον Άθω Δανέλλη (20:30).

Φέτος για πρώτη φορά, για τη μύηση των παιδιών στην καινοτομία και την επιστήμη μέσω της τέχνης θα διεξαχθεί εργαστήριο δημιουργικής γραφής, λόγου και δράσης «Μετασχηματισμοί Lorenz στην ποίηση» με τον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Κοροπούλη, τον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη και την ηθοποιό και εκπαιδευτικό Αγγελική Τόμπρου (18:30-20:30).

Ειδικές συμμετοχές

Μουσείο Πειραμάτων
Και φέτος οι επισκέπτες της Βραδιάς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν επιτόπου σε εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων.
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το εκπαιδευτικό κέντρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μας γνωρίζει τον κόσμο της κουκουβάγιας, μασκότ της Βραδιάς του Ερευνητή.

Διαγωνισμοί

Πριν και κατά τη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί ‘Πάμε Πολυτεχνείο για Έρευνα – Κάν’ το εικόνα’ για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και ‘Η έρευνα με λέξεις, αλλά … αλλιώς’ για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με βράβευση των καλύτερων συμμετοχών.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα διεξαχθούν το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού ‘Βρες τον Ερευνητή’ με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τους μικρούς μας φίλους μέσα από τη μεγάλη κλήρωση δώρων (21:30), καθώς και διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram ‘Βγάλε selfie με την Έρευνα’, ενώ θα συντονιστεί από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων το Σχεδιαστήριο ‘Μικροί Μηχανικοί’.

Ζωντανές συνδέσεις

Θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις σε γιγαντοοθόνη με το CERN (21:00), με δυνατότητα απευθείας ερωτήσεων από το κοινό, και με τη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, με προβολή του πρωτότυπου μουσικο-επιστημονικού δρώμενου ‘The street value of Science’ ή ‘Πόσα πιάνει η Επιστήμη στην πιάτσα’.

Θεματικές Γωνιές

Στο κομβικό αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ θα βρίσκονται τέσσερις Θεματικές Γωνιές για το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie, την Έρευνα και την Εκπαίδευση, την Απασχόληση και την Καινοτομία, την Ανάπτυξη και την Αειφορία.

Ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων

Και φέτος θα είναι δυνατή και η καινοτόμος ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων με την παρουσίαση μαθητικών ομάδων και ομίλων τεχνολογίας με την παρουσίαση μαθητικών επιστημονικών επιτευγμάτων – πειραματικών διατάξεων – εκπαιδευτικών επιστημονικών προγραμμάτων.

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Ιδρύματα Υποτροφιών.

Εθελοντισμός

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παίζουν οι εθελοντές. Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν υποστήριξη της εκδήλωσης, συνοδεία και περιήγηση του κοινού στις παράλληλες δράσεις της εκδήλωσης.

Διοργάνωση

Η Βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 ‘Invitation to Researchers’ Night 2016-2017 Hellas’ με Επιστημονική Υπεύθυνο για το ΕΜΠ την Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=7oR90AzcRA0

https://www.youtube.com/watch?v=Oja_uAC8jw4

 

Διαφήμιση