Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Το σχέδιο για την προώθηση ΑΠΕ στη νησιωτική χώρα

Το σχέδιο για την προώθηση ΑΠΕ στη νησιωτική χώρα

0
Διαφήμιση

To σχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση εναλλακτικών μορφών Ενέργειας στη νησιωτική χώρα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας το πρωί στα Χανιά στο στο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.», το εναρκτήριο φόρουμ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεκατεσσάρων κρατών-μελών όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Μάιο, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το φόρουμ επαναφέρει τη δέσμευση της ΕΕ να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές».

Τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο, το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται σταθερά και η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων το 2020 μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

«Επιπλέον», συνέχισε, «υιοθετήσαμε το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Συμπληρώνουμε τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, προωθούμε ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή, προχωρούμε επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι επίσης ένα κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προωθηθεί κατά την επόμενη περίοδο».

Όπως είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του, η Ελλάδα διαθέτει 32 μεμονωμένα ηλεκτρικά συστήματα διαφόρων μεγεθών. Τα υπάρχοντα συστήματα βασίζονται κυρίως στις μονάδες καύσης ντίζελ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και προς απαλλαγή από τον άνθρακα στα νησιά, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από άποψη διασυνδέσεων όσο και από πλευράς μετάβασης σε συστήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«”Έξυπνα” νησιά με υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση του κόστους ενέργειας είναι το όραμα και η φιλοδοξία μας. Δεσμευόμαστε για το σκοπό αυτό, υλοποιώντας και δοκιμάζοντας καινοτόμα έργα στα ελληνικά νησιά – μια προσπάθεια που θα επιταχυνθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, πριν από μερικές ημέρες, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μια διαδικασία ενεργειακού προγραμματισμού, η οποία χαρακτηρίστηκε «ζωτικής σημασίας» για την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως εξήγησε επ ‘ αυτού ο πρωθυπουργός: «Άμεσα, ξεκινάει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις και δεσμεύσεις για περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, το διεθνές ενεργειακό σύστημα, τον στόχο μιας ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης αγοράς και τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων.

Στόχος είναι: «η ασφάλεια του εφοδιασμού, η προστασία των καταναλωτών και η ευημερία της χώρας εν γένει».

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα τεθούν δεσμευτικοί στόχοι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, όπως η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και οι στόχοι της ΕΕ για το 2030.

Ειδικότερα, θα καθοριστούν δράσεις και πολιτικές που θα διασφαλίζουν την επιτυχία αυτής της διαδικασίας.

Αφορά πέντε πτυχές της Ενεργειακής Ένωσης:

— ενεργειακή ασφάλεια
— ενεργειακή αγορά
— ενεργειακή απόδοση
— απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
— έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Η κυβέρνηση έχει υποβάλει, στο μεταξύ, στο Κοινοβούλιο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες.

Οι Τοπικές Κοινότητες Ενέργειας παρουσιάζουν ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ πολιτών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και θεσμών.
Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την αποκεντρωμένη και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση, δείχνοντας την κατεύθυνση της καινοτόμου παραγωγής ενέργειας, η οποία βασίζεται στην τοπική οικειοποίηση και πρωτοβουλίες.

Το στοιχείο της τοποθεσίας είναι κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού, καθώς ο βασικός στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι να παράγει προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινότητες καθώς και να μετριάσει την ενεργειακή φτώχεια.

Το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη μορφολογία της χώρας. δηλαδή, τον έντονο νησιωτικό της χαρακτήρα. Η έννοια του νησιωτικού χαρακτήρα αναφέρεται στην απομόνωση και την αποκέντρωση.

Εισάγονται, επομένως, ειδικές διατάξεις για τις Ενεργειακές Κοινότητες σε νησιά με μικρό πληθυσμό, δηλαδή λιγότερα από 3100 άτομα.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία στήνει πλαίσιο για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τις τοπικές κοινωνίες, επιτρέποντας στις τοπικές κοινότητες να εμπλακούν στην προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑΡΧΕΛΩΝ: Δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta caretta
Επόμενο άρθρο3rd Medtech Conference «Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ