Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta caretta

ΑΡΧΕΛΩΝ: Δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta caretta

0
Διαφήμιση

Από τις περίπου 650 φωλιές θαλάσσιας χελώνας, που έχουν καταγραφεί τη φετινή θερινή σεζόν στις παραλίες ωοτοκίας στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), μία εξ’ αυτών καταγράφηκε στην παραλία του Δυτικού Λαγανά.

 

Στην παραλία του Δυτικού Λαγανά, λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων, έχουν μειωθεί δραματικά οι καταγεγραμμένες φωλιές ετησίως. Για αυτό το λόγο και στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις τόσο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ όσο και του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., οργανώνεται από κοινού η δημόσια εκσκαφή της φωλιάς, που εντοπίστηκε στην παραλία του Δυτικού Λαγανά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ, συλλέγει καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης και εκκόλαψης. Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., «ανοίγουν» ένα ποσοστό των φωλιών μετά τη λήξη της επώασης.

EKSO_zak excavation.jpg

Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα αυγά έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσοι από τους νεοσσούς πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσοι δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο.

Περιστασιακά, στις εκσκαφές ορισμένων φωλιών εντοπίζονται ζωντανοί νεοσσοί, που είτε παγιδεύτηκαν από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή ήταν πολύ αδύναμοι για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογείται αν είναι αρκετά ισχυροί για να οδηγηθούν με προσοχή στη θάλασσα, ή αν πρέπει να τοποθετηθούν ξανά κάτω από την άμμο, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναδυθούν το επόμενο βράδυ.

Σήμερα, στις 17:30, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία μιας δημόσιας εκσκαφής φωλιάς θαλάσσιας χελώνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Galaxy, στην παραλία του Λαγανά όπου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το περιεχόμενο της φωλιάς αυτής και να κατανοήσει τη σημασία των μέτρων προστασίας που καθορίζονται από το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here