Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα μικρόβια του εντέρου ενδέχεται να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της σκλήρυνσης κατά...

Τα μικρόβια του εντέρου ενδέχεται να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας!

0
Διαφήμιση

Τα τρισεκατομμύρια βακτηρίων που ζουν στα έντερα μας, γνωστά και ως το μικροβιοκτόνο του εντέρου, έχουν συνδεθεί με ασθένειες από οφθαλμικές παθήσεις έως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τώρα, δύο νέες μελέτες έχουν προσθέσει μια άλλη ασθένεια: πολλαπλής σκλήρυνσης (MS), μια αυτοάνοση διαταραχή που απομακρύνει τα προστατευτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία, τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Επιπλέον, οι μελέτες υποδεικνύουν πως τα μικροβιακά «έντομα» μας κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον των νευρικών κυττάρων-ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες, όπως φάρμακα που βασίζονται σε μικροβιακά υποπροϊόντα, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πορεία της νόσου.

bactiria (1).jpg

Το MS επηρεάζει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το τι προκαλεί την ασθένεια, η οποία σταδιακά διαταράσσει τη ροή πληροφοριών από και μέσα στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι αρχίζει όταν οι γενετικά προδιάθετοι άνθρωποι συναντούν μια άγνωστη περιβαλλοντική ώθηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα βακτήρια που υπάρχουν σε αυξημένες ποσότητες στα έντερα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, οι νέες δημοσιεύσεις προχώρησαν παραπέρα «προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς αυτά τα βακτήρια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Francisco Quintana, νευροανοσολόγος στο Brigham.

bactiria (2).jpg

Στην πρώτη εργασία, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Sergio Baranzini, γενετιστής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσε τα μικροβιακά 71 ανθρώπων με MS και 71 υγιή άτομα ηλικίας 19 έως 71 ετών. Βρήκαν ότι δύο βακτηριακές ομάδες , Acinetobacter και Akkermansia, ήταν τέσσερις φορές πιο άφθονες σε ασθενείς παρά σε άτομα χωρίς ασθένεια. Μια άλλη ομάδα, Parabacteroides, ήταν τέσσερις φορές πλούσια σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές έλαβαν τότε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος – τα οποία μετασχηματίζονται σε διαφορετικούς τύπους με βάση τους εισβολείς τους οποίους συναντούν – από το αίμα των υγιών ατόμων και τους εκθέτουν σε βακτήρια στα έντερα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παρουσία του Acinetobacter και του Akkermansia, έγιναν ένας ιδιαίτερος τύπος βοηθητικών κυττάρων Τ, που προκαλούν φλεγμονή και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώσει τους εισβολείς ή τα μολυσμένα κύτταρα, αναφέρουν σήμερα οι ερευνητές στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

bactiria (3).jpg

Όμως, το Acinetobacter ανέβαλε επίσης την παραγωγή ρυθμιστικών Τ κυττάρων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των αυτοάνοσων ασθενειών με την επιβράδυνση της ανοσοαπόκρισης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοιες διαφορές όταν μεταβίβασαν τα βακτηρίδια του εντέρου MS σε ποντίκια και προκάλεσαν φλεγμονή του εγκεφάλου. Μέσα σε 20 ημέρες, τα ποντίκια που έλαβαν βακτηρίδια εντέρου από δότες MS ανέπτυξαν σοβαρή φλεγμονή στον εγκέφαλο. “Αλλά όταν μεταφέραμε τα μικροβιακά έντερα από υγιείς ανθρώπους, τα ποντίκια δεν έμοιαζαν σχεδόν τόσο άρρωστα”, λέει ο Baranzini.

bactiria (4).jpg

Σε μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα στο PNAS, οι ανοσολόγοι με επικεφαλής τον Gurumoorthy Krishnamoorthy και τον Hartmut Wekerle του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας του Max Planck στη Martinsried της Γερμανίας εξέτασαν τα μικροβιοκτόνα του εντέρου σε 34 σύνολα πανομοιότυπων διδύμων ηλικίας 21 έως 63 ετών, εκ των οποίων το ένα είχε MS.

bactiria (5).jpg

Διαπίστωσαν ότι η Akkermansia ήταν ελαφρώς αλλά σημαντικά πιο άφθονη σε ασθενείς. Όταν οι ερευνητές μετέφεραν μικροσκοπικά έντομα από τα δίδυμα σε ποντίκια που είχαν προδιάθεση να αναπτύξουν μια ασθένεια παρόμοια με την MS, διαπίστωσαν ότι μετά από 12 εβδομάδες, τρεις φορές περισσότεροι ποντικοί που έλαβαν βακτήρια από ασθενείς με MS, έκαναν φλεγμονή του εγκεφάλου.

Και οι δύο μελέτες παρέχουν συναρπαστικά νέα στοιχεία, πως μερικά εντερικά μικρόβια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τα βασικά αντιφλεγμονώδη μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαφήμιση