Αρχική Επιχειρείν Σύνοδος της 12ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας στην Αθήνα

Σύνοδος της 12ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας στην Αθήνα

0
Διαφήμιση

Το όραμα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, γενόμενη βασικός δίαυλος εισόδου κινεζικών προϊόντων στην ευρωενωσιακή αγορά, αναδείχτηκε σήμερα στο πρώτο μέρος της 12η Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Κίνας που έγινε στο ΥΠΕΞ (το δεύτερο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αρχές του 2018 στην Κίνα), 5 χρόνια μετά την προηγούμενη τέτοια Σύνοδο, Νοέμβρη του 2012.

«Οι σχέσεις της Ελλάδος και της Κίνας (…) είναι άριστες τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς», είπε εισαγωγικά ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Αγροτικά προϊόντα και βιοποικιλότητα

«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας», πρόσθεσε, «και η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Επίσης θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα αγροτικά προϊόντα, αφού λόγω βιοποικιλότητας και παράδοσης, η χώρα μας είναι τόπος παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα με ελληνική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), όπως για παράδειγμα η φέτα, η μαστίχα Χίου και ορισμένα ελληνικά κρασιά»

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος, στηρίζει την κινέζικη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του χερσαίου και θαλασσίου «δρόμου του μεταξιού» και θα αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή Ηπειρο.

Ευκαιρίες σε Ενέργεια και άλλους κλάδους

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά δίκτυα, η ναυτιλία, ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ο τουρισμός.

Ο, δε, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας, τόνισε ότι η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα. Παράλληλα, ζητήθηκε από την κινεζική πλευρά να προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα και τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά της Κίνας.

Τα επόμενα βήματα

Για την εξειδίκευση της συνεργασίας και την προώθηση του εμπορίου, ενόψει και της δεύτερης φάσης της 12ης Συνόδου στην Κίνα, αποφασίσθηκε η σύσταση και λειτουργία τριών επιτροπών με εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες, στους τομείς των επενδύσεων, των ναυτιλιακών προϊόντων και των αγροτικών προϊόντων.

Από ελληνικής πλευράς στη ΜΔΕ συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν η Gao Yan, υφυπουργός Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας.

Διαφήμιση