Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν φταίνε τα γονίδια για τον… πονόδοντο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν φταίνε τα γονίδια για τον… πονόδοντο

0
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο που διαδραματίζουν τα γονίδια και το στοματικό μικροβιοκτόνο στο σχηματισμό των κοιλοτήτων και διαπίστωσαν ότι η μητέρα σας είχε δίκιο: Η κατάσταση των δοντιών εξαρτάται από τις συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής.

“Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και η συσσώρευση οξέων στο στόμα υπήρξε μέρος του δόγματος της οδοντιατρικής κοινότητας εδώ και αρκετό καιρό”, λέει ο Karen Nelson, Πρόεδρος του Ινστιτούτου J. Craig Venter (JCVI).

“Αυτό το έργο αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένα βακτήρια που μπορούν να αποκτηθούν από το περιβάλλον, έχουν την ικανότητα να προκαλούν κοιλότητες”.

dontia (1).jpg

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι οδοντίατροι και άλλοι ειδικοί γνώριζαν ότι τα βακτήρια Streptococcus στο στόμα συνδέονται με το σχηματισμό κοιλοτήτων. Τώρα, με την ικανότητα που απέκτησαν να μελετήσουν τα μικρόβια, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξετάσουν προσεκτικά τα συγκεκριμένα που είναι σημαντικά.

Για να διαχωρίσει τον ρόλο της κληρονομικότητας έναντι του περιβάλλοντος, ο Νέλσον και η ομάδα του στράφηκαν σε μια δημοφιλής μέθοδο για να μελετήσουν τέτοιες αλληλεπιδράσεις: ταυτόσημα και αδελφά δίδυμα.

dontia (3).jpg

Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα στοματικά μικροβιακά 485 δίδυμων ζευγαριών μεταξύ των ηλικιών 5 και 11. Υπήρχαν 280 μη όμοια δίδυμα και 205 πανομοιότυπα δίδυμα και ένα σύνολο τριπλών. Τα δείγματα ελήφθησαν με στοματικά επιχρίσματα.

“Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στα παιδιά επειδή υποθέσαμε δύο πράγματα: ότι το μικροβιοκτόνο από του στόματος αλλάζει γρήγορα με την ηλικία και επίσης ότι τα παιδικά ζευγάρια είναι πιθανό να έχουν κοινό περιβάλλον”, λέει ο Νέλσον. “Αυτό μας επέτρεψε να ελέγξουμε καλύτερα την επιρροή των κοινών και μοναδικών περιβάλλοντων.”

dontia (5).jpg

Τα αποτελέσματά τους με γνώμονα τις σημαντικές αναλύσεις από τους Josh Espinoza (JCVI Engineer) και Chris Dupont (Αναπληρωτής Καθηγητής JCVI) – έδειξαν ότι τα ίδια δίδυμα είχαν μικροβιοκτόνα στο στόμα που ήταν περισσότερο παρόμοια μεταξύ τους από αυτά των αδερφών δίδυμων, είναι η γενετική συμβολή στα οποία είναι πιθανό να υπάρχουν είδη βακτηρίων στο στόμα.

Ωστόσο, τα γονίδια που συνδέονται στενότερα με την κληρονομικότητα δεν ήταν αυτά που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση κοιλοτήτων. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα κληρονομικά στελέχη των βακτηριδίων μειώνονται σε αφθονία καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ενώ εκείνα που συνδέονται με το περιβάλλον αυξάνονται.

dontia (2).jpg

Ένα σημαντικό πρόσθετο εύρημα ήταν η σχέση μεταξύ ορισμένων βακτηριακών ειδών και της κατανάλωσης ζάχαρης. Τα βακτηρίδια που σχετίζονταν με λιγότερες κοιλότητες ήταν σε μικρότερη αφθονία σε δίδυμα που είχαν πολύ ζάχαρη στην τροφή και τα ποτά τους.

Αντίθετα, τα βακτήρια που είναι πιο συνηθισμένα σε παιδιά που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη συνδέονται με την εμφάνιση περισσότερων κοιλοτήτων.

dontia (1).png

Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει να μελετάει τα δίδυμα σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για να εξετάσει τα μεταβαλλόμενα πρότυπα στο στοματικό μικροβιοκτόνο. Επίσης, εξετάζουν τις λειτουργικές διαφορές στα μικροβιακά από το στόμα πανομοιότυπων και αδελφικών ζευγαριών που έχουν διάφορες καταστάσεις της στοματικής υγείας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell Host & Microbe.

Διαφήμιση