Αρχική Επιστήμη Μια πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής σύνθεσης φέρνει επανάσταση

Μια πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής σύνθεσης φέρνει επανάσταση

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έχει επιδείξει μια πρωτοποριακή νέα μέθοδο γονιδιακής σύνθεσης – ένα σημαντικό ερευνητικό εργαλείο με πραγματικές εφαρμογές σε όλα, από την ανάπτυξη μεταμοσχεύσιμων οργάνων μέχρι την ανάπτυξη θεραπειών για καρκίνο.

Οι τρέχουσες μέθοδοι για τη σύνθεση γονιδίων κάνουν εκτεταμένη χρήση ενζύμων (βιολογικοί καταλύτες που απαντώνται στη φύση) για τη σύνδεση βραχέων κλώνων DNA για να σχηματίσουν μεγαλύτερος κλώνους που απαρτίζουν τα γονίδια.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συναρμολόγηση πολύ μεγάλων κλώνων DNA, όπως το γονιδίωμα ενός οργανισμού (το σύνολο των γονιδίων του), αλλά είναι περιορισμένα λόγω της εξάρτησης από τα ένζυμα.

dna (1).jpg

 Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα είναι ότι δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωση σε επιλεγμένες θέσεις στο DNA επιγενετικών πληροφοριών – ένα δευτερεύον στρώμα γενετικής πληροφορίας που ελέγχει την έκφραση (‘ενεργοποίηση’ ή ‘απενεργοποίησης’) των γονιδίων στα κύτταρα.

Οι επιγενετικές πληροφορίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως ο καρκίνος, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε επιγενετικά τροποποιημένα γονίδια είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και των πιθανών θεραπειών της.

dna (1).png

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Chemistry, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με συνεργάτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ATDBio (εταιρεία σύνθεσης DΝΑ με έδρα το Southampton και Oxford) ανακάλυψαν μια μέθοδο για τη συναρμολόγηση γονιδίων που ξεπερνά τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων.

Η νέα προσέγγιση βασίζεται σε μια γρήγορη και αποτελεσματική χημική αντίδραση γνωστή ως «chemistry click» για να συρράψει μαζί τροποποιημένα πολλαπλά θραύσματα DNA σε ένα γονίδιο.

Το DNA που δημιουργεί «κλικ» δημιουργεί «ουλές» στη ραχοκοκαλιά του DNA, αλλά η προηγούμενη εργασία της ομάδας έδειξε ότι η λειτουργία του προκύπτοντος κλώνου DNA σε βακτήρια και ανθρώπινα κύτταρα δεν επηρεάζεται.

dna (2).jpg

Ο Ali Tavassoli, Καθηγητής Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: “Η προσέγγισή μας είναι μια σημαντική πρόοδος στη σύνθεση γονιδίων. ο προκύπτων κλώνος του DNA είναι πλήρως λειτουργικός στα βακτήρια, παρά τις κοπές που σχηματίζονται με την ένωση θραυσμάτων.

“Η σύνθεση του γονιδιώματος θα διαδραματίσει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα. Πιστεύουμε ότι η καθαρά χημική μας προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειες σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα και τελικά να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των βιολογικών συστημάτων”.

dna (4).jpg

Η χημική προσέγγιση σημαίνει επίσης ότι η σύνθεση μεγάλων κλώνων DNA θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό και να επιτρέψει την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων ενός μόνο γονιδίου. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη διαδικασία αυτοματοποίησης, μειώνοντας ενδεχομένως τον χρόνο και το κόστος.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here