Αρχική Καινοτομία Κατασκεύασαν το πρώτο…transformers ρομπότ!

Κατασκεύασαν το πρώτο…transformers ρομπότ!

0
Διαφήμιση

Πολλά ζώα πρέπει να προσαρμόσουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους για να επιβιώσουν. Ενώ οι άνθρωποι δεν υποβάλλονται σε αυτό το είδος μεταμόρφωσης, προσπαθούμε συχνά να δημιουργούμε λειτουργικά αντικείμενα που είναι εξίσου προσαρμοστικά – συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ.

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε δει στις ταινίες “Transformers”, τα σημερινά ρομπότ είναι ακόμα αρκετά δύσκαμπτα. Κάθε ένα από τα μέρη τους έχει συνήθως μια σταθερή δομή και έναν ενιαίο καθορισμένο σκοπό, γεγονός που δυσκολεύει να εκτελέσουν μια μεγάλη ποικιλία ενεργειών.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT σκοπεύουν να το αλλάξουν με ένα νέο ρομπότ που αλλάζει σχήμα, κάτι που είναι κάτι σαν υπερήρωα: Μπορεί να μεταμορφωθεί με διαφορετικά “εξαρτήματα” που του επιτρέπουν να εκτελεί διαφορετικά καθήκοντα.

rombot (1).gif

Ονομάζεται “Primer”, το -κυβικού σχήματος- ρομπότ μπορεί να ελέγχεται μέσω μαγνητών για να το κάνει να περπατά, να κυλάει, να πλέει και να γλιστράει. Εκτελεί αυτές τις ενέργειες φορώντας διαφορετικά εξωσκελετά, τα οποία ξεκινούν σαν φύλλα πλαστικού που διπλώνουν σε συγκεκριμένα σχήματα όταν θερμαίνονται.

Αφού ο Primer ολοκληρώσει το έργο του, μπορεί να ρίξει το “δέρμα” του, βυθίζοντας τον εαυτό του στο νερό, το οποίο διαλύει το εξωσκληρωτικό.
“Αν θέλουμε τα ρομπότ να μας βοηθήσουν να κάνουμε πράγματα, δεν είναι πολύ αποτελεσματικό να έχουμε ένα διαφορετικό για κάθε εργασία”, λέει η Daniela Rus, διευθυντής της CSAIL και κύριος ερευνητής για το έργο.

“Με αυτή την έμπνευση μεταμόρφωσης, μπορούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες ενός μόνο ρομπότ, δίνοντάς του διαφορετικά” αξεσουάρ “για χρήση σε διαφορετικές καταστάσεις.”

rombot (1).png

Οι διάφορες μορφές του Primer έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, το “Wheel-bot” έχει τροχούς που του επιτρέπουν να κινείται δύο φορές πιο γρήγορα από το “Walk-bot”.

Το “Boat-bot” μπορεί να επιπλέει στο νερό και να φέρει σχεδόν το διπλάσιο του βάρους του.

Το “Glider-bot” μπορεί να αυξηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη ρομπότ μεταγωγής.

rombot (2).jpg

Ο Primer μπορεί να προσθέσει έναν εξωσκληρωτό για να γίνει Walk-bot και στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα άλλο μεγαλύτερο εξωσκελετό που του επιτρέπει να μεταφέρει αντικείμενα και να μετακινεί δύο μήκη σώματος ανά δευτερόλεπτο. Για να αναπτύξει το δεύτερο εξωσκελετό, το Walk-bot βγαίνει στο φύλλο, το οποίο στη συνέχεια καλύπτει το bot με τους τέσσερις αυτο-αναδιπλούμενους βραχίονες του.

rombot (2).jpeg

“Φανταστείτε μελλοντικές εφαρμογές για εξερεύνηση του χώρου, όπου θα μπορούσατε να στείλετε ένα και μόνο ρομπότ με μια στοίβα από εξωσκληρίνες στον Άρη”, λέει ο postdoc Shuguang Li, ένας από τους συμμετέχοντες. “Το ρομπότ θα μπορούσε τότε να εκτελέσει διαφορετικά καθήκοντα φορώντας διαφορετικές στολές “

rombot (1).jpeg

Ένα άρθρο σχετικά με το έργο δημοσιεύεαι στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics

https://www.youtube.com/watch?time_continue=98&v=8mFJSxBEbt0

 

Διαφήμιση