Αρχική Επιστήμη Επίτευγμα: Νέο σύστημα πρόγνωσης των σεισμών έδωσε αξιόπιστες προβλέψεις για μετασεισμούς!

Επίτευγμα: Νέο σύστημα πρόγνωσης των σεισμών έδωσε αξιόπιστες προβλέψεις για μετασεισμούς!

0
Διαφήμιση

Τρεις ερευννητές από το Ινστιτούτο Εθνικής Γεωλογίας της Ιταλίας δημιούργησε ένα σύστημα προειδοποίησης σεισμού που προέβλεψε αξιόπιστα μια σειρά μετασεισμάτων μετά από σοβαρό σεισμό στην Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και γεννεάει ελπίδες ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να προβλέπουμε την εκδήλωση και των κύριων σεισμών!

Στην εργασία που δημοσίευσε στο site open-access Science Advances, η ομάδα περιγράφει το σύστημα και την ακρίβειά του στην πρόβλεψη της σειράς των μετασεισμάτων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016 έως 2017.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναζητήσει μεθόδους πρόβλεψης για σεισμούς, για προφανείς λόγους – δυστυχώς, μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος παρά τις εκατοντάδες χρόνια προσπάθειες. Η επιστήμη έχει προωθήσει έναν τομέα πρόβλεψης, ωστόσο αφορά μόνο μετασεισμούς που συμβαίνουν μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

earthquake (3).jpg

Έχει σημειωθεί ότι μετασεισμοί μπορεί να συμβούν σε ακολουθίες που ακολουθούν συχνά μια σειρά ισχύος. Εξαιτίας αυτού, οι σεισμολόγοι θα μπορούσαν να κάνουν προβλέψεις για μετασεισμούς λόγω του βαθμού σοβαρότητας του προηγούμενου μεγάλου σεισμού. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, υπάρχουν εξαιρέσεις – μερικές φορές, οι μετασεισμοί φαινομενικά συμβαίνουν τυχαία.

Περιστασιακά, ακόμη και πριν από ένα μεγάλο σεισμό. Ήταν αυτές οι εξαιρέσεις που ο ερευνητής προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ένα νέο και βελτιωμένο σύστημα πρόγνωσης σεισμών.
earthquake (4).jpg

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από την ομάδα ονομάζεται Σύστημα Επιχειρησιακού Προβλέψεως Σεισμού (OEF) και βασίζεται σε τρία προγνωστικά μοντέλα. Τα πρώτα δύο είναι μοντέλα που είναι γνωστά ως επιδημιοκεντρικές αλληλουχίες τύπου επιδημίας (ETAS), τα οποία χρησιμοποιούν πληροφορίες συσσωμάτωσης για να κάνουν προβλέψεις. Το τρίτο βασίστηκε στο μοντέλο βραχυπρόθεσμων σεισμικών πιθανοτήτων (STEP), το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, βασίζεται σε μαθηματικά.

Το νέο σύστημα πρόγνωσης των σεισμών έδωσε αξιόπιστες προβλέψεις για ιταλικές μετασεισμούς

earthquake (5).jpg

Μετά τη διύλιση του συστήματός τους, οι ερευνητές μπήκαν σε δεδομένα πραγματικού κόσμου από έναν μεγάλο σεισμό που συνέβη στην Amatrice της Ιταλίας το 2016 και από τη σειρά των μετασεισμάτων που ακολούθησαν.

Οι μετασεισμοί ήταν τόσο ασυνήθιστοι που οι εμπειρογνώμονες του σεισμού τους έδωσαν το δικό τους όνομα: τη σεισμική ακολουθία Amatrice-Norcia. Μετά την εκτέλεση του συστήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “εξέδωσε στατιστικά αξιόπιστες και εξειδικευμένες προβλέψεις για το χωροχρονικό μέγεθος” για το γεγονός.

earthquake (1).jpg

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι ερευνητές επισημαίνουν γρήγορα ότι το σύστημά τους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της πρότυπης έρευνας και έτσι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καλά μπορεί να αποδώσει όταν χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των μετασεισμών που συμβαίνουν μετά από μελλοντικούς σεισμούς.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here